Hiina: Pyongyangi ja Washingtoni läbirääkimistega tuleb kiiresti algust teha

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea liider Kim Jong-un kätlemas Pyongyangi saabunud Lõuna-Korea delgatsiooni juhiga.
Põhja-Korea liider Kim Jong-un kätlemas Pyongyangi saabunud Lõuna-Korea delgatsiooni juhiga. Foto: STR/AFP/Scanpix

Hiina välisminister Wang Yi tahab, et Ühendriigid ja Põhja-Korea alustaksid omavahelisi kõnelusi võimalikult kiiresti.

Wang tervitas ettevaatlikult Souli teadaannet, et Pyongyang on teinud ettepaneku pidada USAga julgeolekutagatiste eest kõnelusi tuumarelvadest loobumise üle. Samuti nõustus Pyongyang pidama aprillis tippkohtumise Põhja-Korea liidri Kim Jong-uni ja Lõuna-Korea presidendi Moon Jae-ini vahel.

«Korea poolsaare probleem on lõpuks astunud olulise sammu õiges suunas. Nendele esialgsetele sammudele peaksid järgnema poolte kooskõlastatud sammud. USA ja Põhja-Korea peaksid alustama dialoogi pigem varem, kui hiljem,» sõnas välisminister. 

Hiina esidiplomaat kutsus siiski ettevaatlikkusele, öeldes, et potentsiaalsed läbimurded Põhja-Korea tuumaküsimuses on varemgi tulemata jäänud. «Kolme meetri paksuse jää sulatamiseks kulub mõistagi rohkem kui üks päev. Vaatamata valgusele tunneli lõpus, ei kujune teekond sujuvaks. Ajalugu on meile küll ja veel näidanud, et millal iganes pinged poolsaared vähenevad, varjutavad olukorda erinevad sekkumised,» sõnas ta.

Wangi sõnul on praegu otsustav hetk katsetada osapoolte siirust tuumaküsimuse lahendamise asjus.

Lõuna-Korea eriesindajad alustasid täna teekonda Washingtoni, et anda USA ametnikele ülevaade oma Pyongyangi-visiidist varem sel nädalal. Lõuna-Korea riikliku julgeoleku nõunik Chung Eui-yong suundub Washingtonist edasi Hiinasse ja Venemaale.

Wangi sõnul tuleb vastutasuks edusammude eest Korea poolsaare tuumavabaks muutmisel käsitleda Põhja-Korea julgeolekumuresid.

Hiina välisminister lisas, et Pekingi ettepanek USA-le, Jaapanile ja Lõuna-Koreale peatada ühised sõjaväeõppused piirkonnas vastutasuks Põhja-Korea tuuma- ja raketikatsetuste peatamisele on õige retsept.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles