Erakonnaga tülli läinud Saksamaa välisministrile uues valitsuses kohta pole (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa välisminister Sigmar Gabriel ja kantsler Angela Merkel.
Saksa välisminister Sigmar Gabriel ja kantsler Angela Merkel. Foto: FABRIZIO BENSCH/Reuters/Scanpix

Saksa välisminister Sigmar Gabriel teatas täna, et ei liitu järgmise valitsusega, mille moodustavad liidukantsler Angela Merkeli kristlikud demokraadid (CDU/CSU) ja tema erakond Sotsiaaldemokraatlik Partei (SPD).

Gabriel kirjutas Twitteris, et SPD ajutine juhtkond teavitas teda otsusest teda uude valitsusse mitte kaasata ja ta on siiralt tänulik võimaluse eest töötada oma riigi heaks ja juhtida palju aastaid erakonda.

Heiko Maas.
Heiko Maas. Foto: Michael Kappeler/AP/Scanpix

Suure tõenäosusega saab Saksamaa uueks välisministriks Gabrieli erakonnakaaslane Heiko Maas, kes varasemalt oli ametis justiitsministrina. SPD teeb oma erakonna ministrid ametlikult teatavaks homme, aga DPA ja Spiegeli andmetel asub ametisse just Maas.

Gabriel kinnitas tänasel pressikonverentsil jutte Maasi välisministriks saamisest vaid kaudselt. «Kui see on tõsi, et temast saab uus välisminister, siis lahkun ametist hea tundega,» lausus Gabriel ja lisas: «Ta saab suurepäraselt hakkama.»

Gabrieli ja SPD eelmise esimehe Martin Schulzi vahel lahvatas veebruari algul sõnasõda, kui Schulz teatas pärast esialgse koalitsioonileppe sõlmimist CDUga, et läheb valitsusse välisministriks. Gabriel avaldas selle teate peale nördimust ja märkis, et sooviks ise välisministrina jätkata.

Schulz otsustas varsti pärast seda ministriambitsioonidest loobuda ja teatas ka erakonnajuhi kohalt lahkumisest.

Seejärel sai sotsiaaldemokraatide ajutiseks juhiks Olaf Scholz, kellest saab järgmine rahandusminister. SPD peaks uue esimehe valima märtsis, kelleks saab suure tõenäosusega partei praegune parlamendifraktsiooni juht Andrea Nahles.

CDU ja SPD uus valitsus astub peagi ametisse, parlament peaks Merkeli kantsleriks kinnitama järgmisel kolmapäeval.

Aastatel 2009-2017 SPD esimehena töötanud Gabriel on Saksa välisminister alates 2017. aasta jaanuarist.

Foto: graafika: Alari Paluots
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles