Pildid ja video: Britid jahivad Vene spiooni mürgitanud meisterlikke palgamõrvareid (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Suurbritannia julgeolekuagentuurid jahivad rühma eriõppe läbinud palgamõrvareid, keda kahtlustatakse endise Vene spiooni ja tema tütre vastu suunatud närvigaasirünnaku läbiviimises.

Uurijate sõnul viitab äärmiselt julm ja läbimõeldud rünnakumeetod, et teo taga olid kas praegused või endised valitsusagendid. Uurijad peavad rünnaku põhisihtmärgiks endist Vene sõjaväeluure koloneli Sergei Skripali. Tema tütart peetakse kaasohvriks. Skripalile ja tema tütrele abi osutamise käigus närvigaasi tabamuse saanud politseinik on ärkvel ja reageerimisvõimeline, teatas Briti siseminister Amber Rudd.

Rudd lisas, et rünnaku sihtmärkide olukord on siiani kriitiline ja ka politseiniku olukord on jätkuvalt tõsine. Siseminister märkis, et rünnakus kasutatud närvigaas oli väga haruldane, kuid ta ei täpsustanud, kas on selgunud, millega täpselt tegu oli. Ka keeldus ta ütlemast, kas ta peab Venemaad juhtunu eest vastutavaks.

Üks juurdlusega seotud allikas aga tõdes, et rünnakuks kasutatud närvigaasi pole raske toota, kuid selle jaoks on väga tõenäoliselt vaja hästivarustatud laborit. Seda nähakse järjekordse tõendina, et tõenäolised palgamõrvarid omasid ligipääsu riigiressurssidele ja kavandasid tegu hoolikalt ette.

Politseiallika teatel on närvigaas tuvastatud, kuid selle nime ei avalikustata. Tema sõnul üritatakse välja uurida, kuidas seda ohvritele manustati ja kes teo toime pani.

Pinki Salisburys, kust Skripal ja tema tütar leiti, ümbritsevad jätkuvalt politseilindid ja erivarustuses uurijad.

Ruddi sõnul kogutakse hetkel rünnaku kohta tõendeid ja koostatakse plaani mille alusel võimalikku süüdlast vastutusele võtta. «Peame hoidma selget pead ja olema väga metoodilised ning tuginema oma tegudel faktidele, mitte kuulujuttudele,» rõhutas Rudd

Läinud aastal võeti Suurbritannias kasutusele seadus, mille alusel on võimalik rahvusvaheliste inimõiguste rikkujate varad riigis arestida.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles