Islandi peaminister: kaotame soolise palgalõhe 2022. aastaks (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Katrin Jakobsdottir.
Katrin Jakobsdottir. Foto: GEIRIX/Reuters/Scanpix

Sel aastal sai Islandist esimene riik maailmas, kus sama töö eest on meestele naistest rohkem maksmine keelatud.

Uue seaduse kohaselt on rohkem kui 25 töötajaga ettevõtetel ja riigiasutustel vaja tõendada, et makstakse võrdset palka. Vastupidisel juhul tuleb maksta suuri trahve.

Islandi valitsus on riigi teise naispeaministri Katrin Jakobsdottiri juhtimisel võtnud selgeks eesmärgiks 2022. aastaks soolise palgalõhe kõrvaldamise.

Islandit on pikalt peetud parimaks riigiks maailmas, kus naisena elada. Maailma Majandusfoorumi edetabelis on soolise võrdsuse indeksis viimased üheksa aastat hõivatud esikoht.

Islandi naised on kõrgelt haritud ja suur protsent neist töötab juhtivatel ametikohtadel. Riik toetab naisi, et nad saaksid karjääri kõrvalt ka perekondlikele kohustustele keskenduda. «Loodan, et ühel päeval saavutame soolise võrdsuse, aga olen teadlik, et sellel (soolisel ebavõrdsusel) on sügavad juured,» sõnas Jakobsdottir. «See võitlus on käimas,» lisas peaminister. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles