Poola hoiatas Euroopa Liitu (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mateusz Morawiecki (vasakul) ja Jean-Claude Juncker.
Mateusz Morawiecki (vasakul) ja Jean-Claude Juncker. Foto: YVES HERMAN/REUTERS/Scanpix

Poola peaminister Mateusz Morawiecki esitas täna Euroopa Liidule üksikasjaliku selgituse Varssavi kohtureformide kohta ning hoiatas Brüsselit, et selle sanktsioonid võivad tuua kaasa populistliku vastureaktsiooni.

Euroopa Komisjon käivitas detsembris õigusriigialaseid rikkumisi käsitleva Euroopa Liidu lepingu artikkel seitsme, mille tulemusena võivad Poolat ees oodata sanktsioonid ja hääleõigusest ilmajäämine. Brüssel andis Poolale kuni kolm kuud ehk 20. märtsini Euroopa Liidu nõudmistele vastamiseks.

Euroopa Liidu väitel kujutavad Poola reformid süstemaatilist ohtu Poola kohtuvõimu sõltumatusele. Poola peaminister andis Euroopa Komisjoni presidendile Jean-Claude Junckerile täna üle 96 lehekülje pikkuse dokumendi, milles on kirjas muudatuste üksikasjad.

«Me eeldame, et seda dokumenti analüüsitakse põhjalikult ja tõsiselt,» ütles Morawiecki pressikonverentsil Brüsselis. Peaministri sõnul olid kõnelused Junckeriga väga konstruktiivsed ja lubavad. Junckeri esindaja Margaritis Schinase sõnul uuritakse dokumenti põhjalikult.

Dokumendi kokkuvõttes väidetakse, et Euroopa Liidul pole mingit õigustust artikkel 7 rakendamiseks, kuna Poola kohtunikel on väga tugevad (sõltumatust tagavad) garantiid ning kuna reformid peegeldavad teiste Euroopa Liidu demokraatlike liikmesriikide seadusi.

Lisaks hoiatati Poola dokumendis, et Euroopa Liidu sanktsioonid looksid ohtliku pretsedendi Euroopa Liidu suveräänsuse õõnestamiseks ja annaksid hoogu populistlikele poliitilistele jõududele.

Frans Timmermans.
Frans Timmermans. Foto: DANIEL MIHAILESCU/AFP/Scanpix

Euroopa Komisjoni asepresident Frans Timmermans ütles detsembris, et Poolas viimase kahe aasta jooksul vastu võetud 13 seadust on loonud olukorra, kus valitsus saab süstemaatiliselt sekkuda kohtuorganite koosseisu, võimu, juhtimisse ja toimimisse.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles