Kas mürgitatud venelane töötas vabakutselise spioonina? (1)

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Vene salapolitsei Skripali teadmata ajal ja kohas vahi alla võtmas.
Vene salapolitsei Skripali teadmata ajal ja kohas vahi alla võtmas. Foto: REUTERS TV/REUTERS/Scanpix

Suurbritannias Salisburys mürgitatud Vene topeltagent Sergei Skripal võis uurijate sõnul sihtmärgiks saada pärast seda, kui kasutas oma kontakte luurekogukonnas, et eraturvafirmades tööd saada.

Briti julgeolekuallikate sõnul võis Skripal Venemaal teatud inimeste tähelepanu pälvida, sest üritas vabakutselisena töötada turvafirmades, mida juhivad endised Briti luureagentuuride töötajad.

Eksperdid ümber paigutamas telgiga kaetud pinki, millelt Skripal ja tema tütar leiti. 
Eksperdid ümber paigutamas telgiga kaetud pinki, millelt Skripal ja tema tütar leiti. Foto: PETER NICHOLLS/REUTERS

Nii 66-aastane Skripal kui ka tema 33-aastane tütar Julia Skripal on haiglas kriitilises, kuid stabiilses seisundis. Nad leiti pühapäeva pärastlõunal Lõuna-Inglismaal Salisbury linnas ühe kaubanduskeskuse juurest teadvusetuna. Politseiallika teatel on närvigaas tuvastatud, kuid selle nime ei avalikustata. 

Allikas tõdes, et kuigi tegu on haruldase ainega pole seda hästivarustatud laboris raske toota. 

Skripal sai Suurbritannias poliitilise varjupaiga pärast 2010. aastal Suurbritannia ja Venemaa vahel aset leidnud luurajate vahetust

Suurbritannias on suurel hulgal eraettevõtteid, mis pakuvad julgeolekuteenuseid nii valitsusele, kui ka eraisikutele. Nad tegelevad samuti näiteks Kremli mõjukate isikute järele luuramisega.

Närvigaasi mürgituse saanud politseinik Nick Bailey.
Närvigaasi mürgituse saanud politseinik Nick Bailey. Foto: Wiltshire Police/AP

Politsei teatas eile õhtul, et Skripalile ja tema tütrele abi osutamise käigus närvigaasi mürgituse saanud politseinik Nick Bailey on ärkvel, suudab püsti istuda ja rääkida, kuid tema seisund on jätkuvalt tõsine. Politsei lisas, et ta oli üks 21 inimesest, kes tabamuse said.

Uurijad üritavad siiani välja selgitada, kus ja kuidas Skripalile mürki manustati. Nad on sisse piiranud tema kodu, garaaži ning baari ja restorani, kus ta tütrega enne Salisbury kaubanduskeskuse juures asuval pingil kokku kukkumist viibis. Konfiskeeritud on tema auto.

Politseilindi Skripali poja ja abikaasa hadade ümber. 
Politseilindi Skripali poja ja abikaasa hadade ümber. Foto: BEN STANSALL/AFP

Lisaks ümbritsevad politseilindid ka Skripali abikaasa ja poja haudasid. Politsei teatel üritatakse nii eemale hoida huviliste horde.

Skripali abikaasa Ljudmilla suri 2012. aastal 59-aastasena vähki ja tema poeg Aleksander läinud aastal 43-aastasena Peterburis. Asjaga tuttavate isikute sõnul võib Skripali lähedasi ümbritsev näiline halb õnn viia selleni, et uurima asutakse ka nende surnukehasid. 

Uurijad spetisaalsetesse kostüümidesse riietumas.
Uurijad spetisaalsetesse kostüümidesse riietumas. Foto: PETER NICHOLLS/REUTERS/Scanpix
Tagasi üles