Närvigaasi juurdlusele saadetakse appi 100 Briti sõjaväelast (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uurijad erilise telgiga kaetud pingi juures, kust mõne päeva eesti leiti endine spioon Skripal ja tema tütar.
Uurijad erilise telgiga kaetud pingi juures, kust mõne päeva eesti leiti endine spioon Skripal ja tema tütar. Foto: Peter Nicholls/Reuters/Scanpix

Suurbritannias Salisburys närvigaasiga mürgitatud Vene topeltagendi Sergei Skripali juhtumit saadetakse appi uurima 100 sõjaväeametnikku.

Briti riiklik terroripolitsei, mis Skripali juhtumi uurimist juhib, teatas, et palus sõjaväelt abi mitme sõiduki ja muude objektide eemaldamiseks Salisbury kesklinnas asuvast sündmuskohast. «Avalikkus ei tohiks sellest ärevusse sattuda, kellegi heaolu ohus ei ole,» lisas terroripolitsei esindaja. «Pole ebatavaline, et kaitseministeerium osutab hädaabiteenistustele abi.»

Independenti teatel saadetakse Salisburysse üksused Briti jala-, lennu- ja mereväest. Lisaks asuvad juhtumi kallal tööle bioloogiliste, radioloogiliste, keemia- ja tuumarelvade eksperdid.

Politseikoerad Salisburys sündmuskoha lähedal tööl. 
Politseikoerad Salisburys sündmuskoha lähedal tööl. Foto: Andrew Matthews/PA Wire/PA Images

Üks pealtnägija kirjeldas, kuidas ta nägi eriülikondades politseinikke eile ühes Skripali elukoha lähedal asuvas parklas Mercedese väikebussi läbi otsimas.

Ohvritelt võetud proovid on juba Porton Downis asuvas salajases sõjaväelaboratooriumis testimisel. Seal on vastuoludest hoolimata aastakümneid toodetud ja katsetatud erinevaid närvimürke.

Politsei uurib hetkel võimalust, et Skripal sai mürgitabamuse oma kodus Salisburys, kust allikate teatel leiti saadetis, mis võis mürki sisaldada ning mille endine spioon tütre juuresviibimisel avada võis.

Nii 66-aastane Skripal kui ka tema 33-aastane tütar Julia Skripal on haiglas kriitilises, kuid stabiilses seisundis. Nad leiti pühapäeva pärastlõunal Salisbury kaubanduskeskuse juurest teadvusetuna. Politseiallika teatel on närvigaas tuvastatud, kuid selle nime ei avalikustata. 

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles