Tusk esitas brittidele ultimaatumi ja külmutas Brexiti kõnelused (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Ülemkogu alaline eesistuja Donald Tusk.
Euroopa Ülemkogu alaline eesistuja Donald Tusk. Foto: Niall Carson/PA Wire/PA Images/Scanpix

EL pani Suurbritannia peaministri Theresa May Brexiti- läbirääkimistel ultimaatumi ette ja hoiatas, et ei alusta kaubandusläbirääkimisi või aruta muid teemasid enne, kui Iirimaa piiriküsimus saab lahendatud.

Euroopa Ülemkogu alaline eesistuja Donald Tusk ütles Dublinis Iiri peaministri Leo Varadkari kõrval seistes, et läbirääkimistel lähtutakse seisukohast: Iirimaa eelkõige. Tusk lisas, et habras rahuprotsess peab igal juhul säilima. «Seni, kuni Suurbritannia ei käi välja lahendust, millega oleks võimalik vältida nn kõva piiri, on väga keeruline ette kujutada progressi Brexiti-läbirääkimistel.»

«Kui keegi Londonis kujutab ette, et läbirääkimistel võetakse käsile mõni muu teema enne, kui Iiri piiriküsimus on lahendatud on mu vastus: Iirimaa eelkõige,» rõhutas Tusk.

Briti läbirääkijad on juba ammu soovinud liikuda kaubanduskõneluste juurde ja lootsid nendega algust teha selle kuu lõpus.

Brüsseli sõnul peavad pooled leppeni jõudma selle aasta oktoobriks, et ELil oleks aega see enne 2019. aasta märtsi ratifitseerida.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles