Eesti naabruses asuvas Kingissepas tahetakse eesti kommunisti nimest vabaneda

Sven Randlaid
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kommunistliku riigipööraja Viktor Kingissepa järgi ümber nimetatud endine Jamburgi linn Leningradi oblastis.
Kommunistliku riigipööraja Viktor Kingissepa järgi ümber nimetatud endine Jamburgi linn Leningradi oblastis. Foto: kingisepp-ru.narod.ru

Eesti naabruses Leningradi oblastis asuva Kingissepa elanikud avaldavad peagi arvamust, kas neil sobib eesti päritolu kommunistliku riigipööraja nime kandvas linnas edasi elada või tuleks linnale anda tagasi kunagine nimi Jamburg.

18. märtsil, kui Venemaal toimuvad presidendivalimised, saavad Kingissepa elanikud valimisjaoskonnas lisaks riigipea kandidaatide nimekirjale veel ühe sedeli, kuhu tuleb «linnuke» märkida. Sedelil on üks küsimus: «Kas olete nõus, et meie linnale antakse tagasi ajalooline nimi Jamburg, mille omistas imperaator Peeter I?», vahendab portaal 47news.ru.

Kohalikud võimude sõnul pole tegemist mitte referendumi, vaid rahvaküsitlusega, mille tulemused võetakse arvesse.

Ümbernimetamise pooldajate sõnul polnud Viktor Kingissepal linnaga mingit seost. Oponendid seevastu ütlevad, et üks Jamburg Venemaal juba eksisteerib ning paikneb see linn polaarjoone taga. Pealegi on praegused Kingissepa elanikud linna asustanud valdavalt 1960ndatel. Seetõttu peavad nad end kingisseplasteks ning ei tunne selle pärast piinlikkust.

Narvast 20 kilomeetri kaugusel asuv endine Jamburg nimetati ümber Kingissepaks 1922. aastal. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles