Erdoğan: Türgi väed võivad iga hetk Afrini siseneda

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tulevahetus Süürias.
Tulevahetus Süürias. Foto: OMAR HAJ KADOUR/AFP/Scanpix

President Recep Tayyip Erdoğan ütles täna, et Türgi väed ja neid toetavad mässulised võivad siseneda iga hetk Süüria kurdide kontrolli all olevasse Afrini linna.

Eile vallutati kurdidelt Jandairise linn Afrinist läänes.

«Nüüd on meie eesmärgiks Afrin ... Nüüdseks on Afrin sisse piiratud. Võime siseneda Afrini iga hetk, kui jumal annab,» ütles Erdoğan Ankaras parteiliikmetele. «Operatsioonid Afrinis jätkuvad, kuni see terrorimülgas on kuivendatud,» hoiatas Türgi president.

Recep Tayyip Erdogan.
Recep Tayyip Erdogan. Foto: ADEM ALTAN/AFP/Scanpix

Türgi alustas 20. jaanuaril Süüria Afrini piirkonnas õhu- ja maavägede rünnakuid kurdi rahvakaitseüksuste (YPG) vastu, mis Ankara väitel on Türgis terrorirühmituseks kuulutatud Kurdistani Töölispartei (PKK) Süüria haru.

Kurdide visast vastupanust hoolimata - operatsiooni käigus on surma saanud 42 Türgi sõdurit - on Türgi väed ja nende kohalikud liitlased viimastel nädalatel ülekaalu saavutanud.

Türgi sõjatehnika Jandairise lähedal.
Türgi sõjatehnika Jandairise lähedal. Foto: OMAR HAJ KADOUR/AFP/Scanpix

Analüütikute hinnangul avab Jandairise kui piirkonna olulise keskuse vallutamine Türgi vägedele tee peaeesmärgi suunas.

Operatsioon on tekitanud vastuolu USA-ga, sest YPG on ameeriklaste liitlane võitluses äärmusrühmitusega Islamiriik (ISIS).

Erdoğan kordas täna varasemat lubadust, et Türgi ei piirdu Afrini YPG-st puhastamisega, vaid jätkab edasitungi ida poole Manbiji linna ja Iraagi piiri suunas. «Täna oleme Afrinis ja homme Manbijis. Ja ülehomme kindlustame, et kogu Eufrati idakallas Iraagi piirini välja saaks terroristidest puhastatud.»

Türgi vägede Manbiji tungimine muudab olukorra USA jaoks täbaramaks, sest erinevalt Afrinist on seal USA sõdurid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles