Ukraina teatas soovist saada NATO kandidaatriigiks (28)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina president Petro Porošenko.
Ukraina president Petro Porošenko. Foto: Gleb Garanich/Reuters/Scanpix

NATO teatas, et Ukraina on avaldanud soovi saada kandidaatriigi staatus, mis tõstab Kiievi samale pulgale Gruusia, Makedoonia ning Bosnia ja Hertsegoviinaga.

«Ma tervitan tähtsat kaua oodatud ja loogilist otsust tunnustada Ukraina ambitsioone alliansiga liitumiseks,» teatas Ukraina president Petro Porošenko täna.

President väljendas tänulikkust Ukraina toetamise osas ning märkis, et riigi julgeoleku tagamise üks aluseid on NATO liikmesus.

«NATO uks jääb avatuks igale Euroopa riigile, mis soovib võtta enda kanda liitlassuhtega kaasnevad kohustused ja vastutuse ning panustada Euroopa ja Atlandi piirkonna jugeolekusse,» teatas allianss eilses avalduses.

«Praegu on teatanud soovist NATOga ühineda neli partnerriiki: Bosnia ja Hertsegoviina, Gruusia, Makedoonia ja Ukraina,» lisati lühidas avalduses.

NATOga ühinemisest huvitatud riigid peavad esmalt alustama alliansiga kõnelusi liitumise soovi ja vajalike reformide osas. Seejärel peavad riigid alustama osalemist liitlasriikide tegevuskavas, millega pannakse paika tulevase liikmestaatusega kaasnevad kohustused.

Praeguseks on teisele astmele jõudnud ainult Bosnia ja Hertsegoviina.

2017. aasta juunis võttis Ukraina ülemraada vastu otsuse, milles teatati, et NATOga liitumine saab olema Ukraina välispoliitiline prioriteet. Järgmisel kuul teatas Porošenko, et otsib võimalust NATOga liitumiskõneluste alustamiseks.

Märge 10.03.2018 ilmunud artiklis Ukrainale kandidaatriigi staatuse andmise kohta oli ekslik. Vabandame vea pärast.

Kommentaarid (28)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles