Clinton: USA-l pole Põhja-Korea kõnelusteks kogenud diplomaate (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ameerika Ühendriikide endine välisminister Hillary Clinton.
Ameerika Ühendriikide endine välisminister Hillary Clinton. Foto: AARON P. BERNSTEIN/REUTERS/Scanpix

USA endine välisminister Hillary Clinton hoiatas, et Donald Trumpi administratsioon ei adu tuumadesarmeerimiskõnelustes Pyongyangiga kätkevaid karisid, väites, et Washingtonil pole piisavalt kogenud diplomaate säärasteks kõnelusteks.

«Kui te soovite Kim Jong-uniga tema tuumarelvade üle läbi rääkida, on vaja kogenud diplomaate,» ütles Clinton täna Hollandi ajalehes Algemeen Dagblad avaldatud usutluses.

«Need on inimesed, kes on toimikuga tuttavad ning tunnevad põhjakorealasi ja nende keelt,» lausus Trumpi rivaal 2016. aasta valimistel.

Clintoni sõnul on USA välisministeeriumi personali kärbitud ning kogenud diplomaate Põhja-Korea valdkonnas napib, sest paljud on lahkunud.

«Ei saa olla diplomaatiat diplomaatideta,» märkis ta, lisades, et Trumpi valitsus seda ohtu ei taju.

Clinton kordas endise USA ÜRO-suursaadiku Bill Richardsoni seisukohta, kes manitses, et Põhja-Koreaga läbi rääkimine ei ole tõsielutelevisioon.

«See on tõeline võimalus. Mulle teeb muret presidendi ettevalmistamatus ja distsipliini puudumine. Kuid ma kiidan teda väga julge sammu eest kutse vastuvõtmisel,» märkis Richardson.

«Kuid see ei ole «Õpipoiss» (Trumpi tõsielusari) või tõsielutelevisiooni sündmus. Need on läbirääkimised väga ettearvamatu liidriga, kel on vähemalt 20 tuumarelva ja kes ähvardab USA-d,» lisas ta.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles