Vene luuraja mürgitamisjuhtum: kogutud on üle 200 asitõendi ning küsitletud arvukalt tunnistajaid (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti keemiakaitsespetsialistid uurivad Salisburys ohvritele appi läinud kiirabiautot.
Briti keemiakaitsespetsialistid uurivad Salisburys ohvritele appi läinud kiirabiautot. Foto: Andrew Matthews / PA Wire/PA Images / Scanpix

Salisburys aset leidnud endise Vene topeltagendi Sergei Skripali ja tema tütre Julia Skripali mürgitamisjuhtumi uurimisse on kaasatud üle 250 Briti politsei terrorismivastase üksuse töötaja, teatas Suurbritannia siseminister Amber Rudd.

Rudd tegi vastava avalduse pärast erakorralise komitee COBRA teist koosolekut Salisbury juhtumi küsimuses, vahendab BBC venekeelne toimetus.

Siseministri sõnul on juhtumiga seoses õnnestunud kindlaks teha üle 200 tunnistaja ning koguda enam kui 240 asitõendit, mida praegu «kiiresti ja professionaalselt» uuritakse.

Rudd lisas, et 66-aastane Sergei Skripal ja 33-aastane Julia Skripal, keda mürgitati seni tuvastamata paralüseeriva ainega, on jätkuvalt haiglas kriitilises, kuid stabiilses seisundis.

Mürgitatud ohvritele esimesena abi andnud politseinik Nick Bailey, kes sai samuti mürgituse, on praegu arstide järelevalve all, kuid suudab rääkida ja lähedastega suhelda.

Briti võimud on saatnud Salisburysse politseile appi 180 sõjaväelast, sealhulgas kuningliku tankirügemendi keemiakaitse ohvitsere, 40 merejalaväelast, kes on läbinud keemiatõrje väljaõppe ning teisi spetsialiste.

«See juurdlus on suunatud inimeste julgeoleku tagamisele, samuti kõigi asitõendite kogumisele, et kui asi peaks jõudma kahtlusaluste kindlakstegemiseni, oleksime täiesti kindlad,» märkis Rudd.

Endine Vene luuraja ning tema tütar leiti teadvusetus seisundis Salisbury kesklinnast 4. märtsil. Juurdlust alustati tapmiskatset puudutava seadusesätte alusel, ehkki enne oli kaalutud võimalust kvalifitseerida juhtum terrorirünnakuks.

Briti asesiseminister Ben Wallace ütles BBC-le, et valitsus on valmis suunama juhtumi uurimisse kõik olemasolevad ressursid. Ta nimetas venelaste mürgitamist äärmiselt tõsiseks intsidendiks, millel on kohutavad tagajärjed.

Briti julgeolekuallikate sõnul võis Skripal Venemaal teatud inimeste tähelepanu pälvida, sest üritas vabakutselisena töötada turvafirmades, mida juhivad endised Briti luureagentuuride töötajad.

Briti välisminister Boris Johnson ütles, et kui tõendid viitavad, et Sergei ja Julia Skripaliga juhtunu taga on Venemaa, peaks valitsus reageerima karmilt, näiteks peaks Inglismaa jalgpallikoondis eemale jääma ka suvel Venemaal toimuvalt jalgpalli MMilt.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles