Vene luuretöötaja peal kasutatud mürki leiti restoranist ja pubist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Restoran Zizzi, kust leiti närvimürgi jälgi.
Restoran Zizzi, kust leiti närvimürgi jälgi. Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS/AFP/Scanpix

Endise Vene topeltagendi mürgitamiseks kasutatud närvimürki leiti Salisburys asuvast pubist ja restoranist, mida ta oli külastanud.

Inglismaa juhtiv tervishoiuametnik Sally Davies teatas, et kuni 500 inimest, kes olid külastanud Salisburys asuvat pubi The Mill ja Zizzi restorani peavad ennetava meetmena oma riided ja kaasas olnud esemed üle pesema.

Tervishoiuministeeriumi sõnul on oht küll väike, kuid korduv kokkupuude närvimürgiga võib sellegipoolest olla ohtlik.

«Olen kindel, et see pole kahjustanud Millis või Zizzis olnutest kellegi tervist. Samas mõned inimesed muretsevad, et pikaajaline kokkupuude nende ainetega võib nädalate ja kuude jooksul tekitada terviseprobleeme. Seepärast soovitan inimestel, kes olid kas kõnealuses restoranis või pubis eelmisel pühapäeval kella 13.30 kuni esmaspäeva öösel uste sulgemiseni, pesta neil siis seljas olnud riideid ja asju, mis neil seal kaasas olid,» lausus Davies.

Riided tuleb pesta pesumasinas. Riided, mida saab pesta ainult keemilises puhastuses, tuleb panna kinniseotud plastikkottidesse ja ära oodata valitsuse juhised.

Mobiiltelefonid, käekotid ja elektroonikatarbed tuleks üle pühkida puhastusalappidega, mis võib panna pärast tavaprügi sekka. Esemed, nagu sõrmused, kõrvarõngad ja prillid, tuleb pesta sooja vee all puhastusvahendiga ja seejärel loputada külma veega.

Tervishoiuameti PHE sõnul on oht avalikule tervisele jätkuvalt madal ja esemete puhastamise soovitus on ettevaatusabinõu.

Briti siseminister Amber Rudd ütles eile, et politsei uurib üle 200 tõendusmaterjali, on tuvastanud üle 240 pealtnägija ning vaatab üle turvakaamerate salvestisi.

Salisburys tegutseb umbes 180 sõdurit, kaasa arvatud keemiasõja eksperdid. Kasutatud närvigaasi nime pole avaldatud.

Restoran on ohutusmeetmena ajutiselt suletud.

Uurijad käsitlevad eelmisel pühapäeval toimunud topeltagendi Sergei Skripali ja tema tütre Julia mürgitamist mõrvakatsena.

Kaubanduskeskuse pingilt teadvusetuna leitud Skripalid olid vaid paar tundi varem restoranis einestanud.

66-aastane Sergei Skripal ja 33-aastane Julia Skripal on jätkuvalt haiglas kriitilises, kuid stabiilses seisundis.

Mürgitatud ohvritele esimesena abi andnud politseinik Nick Bailey, kes sai samuti mürgituse, on praegu arstide järelevalve all, kuid suudab rääkida ja lähedastega suhelda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles