Taasavatud Iraani-Serbia lennuliinist kardetakse uut migratsioonikoridori

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lennufirma IranAir lennuk.
Lennufirma IranAir lennuk. Foto: MORTEZA NIKOUBAZL/REUTERS/Scanpix

Pärast 27 aastast pausi taastusid otselennud Iraani ja Serbia vahel, kuid migrantide tugigrupp hoiatab, et otseteed võidakse kasutada võimalusena illegaalselt Euroopasse jääda.

Serbia pagulaste tugirühm Info Park hoiatas, et Iraani ja Serbia vahel avatud otseühendust võidakse kasutada võimalusena kergesti Euroopasse pääseda ja siis illegaalselt Euroopa Liitu jääda.

Pärast 2017. aastal sõlmitud viisavabadust on Serbiasse reisinud umbes 7000 iraanlast, kellest 485 on asunud asüüli taotlema.

Info Parki sõnul liiguvad paljud iraanlased Belgradi saabudes edasi teistesse EL-i riikidesse, peamiselt Prantsusmaale ja Saksamaale, selle asemel, et Iraani naasta.

«Kuigi nad sisenesid Serbiasse turistidena, näitavad intervjuud, et paljud iraanlased kasutavad peatust Belgradis inimsmugeldajatega kokku saamiseks, et nende abiga soovitud sihtkohta jõuda, seda üle Horvaatia, Bosnia ja Hertsegoviina, Ungari või Rumeenia piiri,» märkis ühendus.

Tugiorganisatsiooni sõnul on Iraanist lahkumise põhjused erinevad, muuhulgas mure poliitilise, usulise või seksuaalse tagakiusamise pärast.

«Nähes, et enamik uusi saabujaid ei plaani naasta, peavad Euroopa migratsioonisüsteemid arvestama selle uue tee ja migrantide demograafilise grupiga,» lisas ühendus.

Serbia kaubandusminister Rasim Ljajic teatas, et mõlemad riigid asuvad uurima võimalikku süsteemi ärakasutamist. Teheran on teatanud taustakontrolli taastamisest.

Lennufirma IranAir kaks korda nädalas väljuv lend on suve lõpuni broneeritud. Teine Iraani lennufirma Qeshm Air kavatseb avada Teherani-Belgradi liini 19. märtsil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles