Katalaanid nõudsid marsiga vabariiki (7)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iseseisvusmeelsete demonstratsioon Barcelonas.
Iseseisvusmeelsete demonstratsioon Barcelonas. Foto: ALBERT GEA/REUTERS/Scanpix

Barcelonas osalesid kümned tuhanded inimesed eile marsil «Vabariik nüüd», et nõuda Kataloonias uue valitsuse moodustamist, mis juhiks neid iseseisvusele Hispaaniast.

Mõjuka iseseisvusmeelse kodanikeühenduse ANC korraldatud marsil osales Barcelona politsei hinnangul umbes 45 000 inimest.

«Meid on rohkem kui kaks miljonit Kataloonia kodanikku, kes tahavad minna praegu edasi Kataloonia vabariigi suunas,» ütles ANC asepresident Agusti Alcoberro ajakirjanikele.

Iseseisvusmeelsed parteid võitsid 21. detsembril peetud ennetähtaegsetel regionaalvalimistel 135-kohalises Kataloonia parlamendis absoluutse enamuse, kuid ei ole seniajani suutnud uut valitsust moodustada.

Kataloonia kaks peamist iseseisvusmeelset erakonda tegid sel nädalal ettepaneku korraldada uus referendum oktoobris välja kuulutatud, kuid seni tunnustamata Kataloonia vabariigi põhiseaduse üle.

Leppele Kataloonia kahe peamise separatistliku partei Üheskoos Kataloonia Eest (Junts per Catalunya) ja vasakpoolse vabariikliku partei ERC vahel peab siiski heakskiidu andma ka vasakäärmuslik iseseisvusmeelne erakond CUP.

Kataloonia parlament koguneb 12. märtsil, et nimetada ametisse uus regiooni president, kuid samas on seni ainus kandidaat vanglas viibiv separatist Jordi Sanchez. Ametissevannutamiseks peaks ta saama loa vanglast lahkuda, kuid see on ebatõenäoline.

Separatistide iseseisvuspürgimused viisid Hispaania mullu poliitilisse kriisi.

Hispaania valitsus kehtestas pärast Kataloonia parlamendi ühepoolset iseseisvusdeklaratsiooni välja otsevalitsuse piirkonna üle, mis peaks kehtima kuni piirkond valib endale uue presidendi. Madrid on tõotanud seista vastu Kataloonia igasugustele katsetele Hispaaniast lahku lüüa.

Kommentaarid (7)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles