Soome aastapäevaks võeti kaitse alla 3000 hektarit metsa (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Okaspuumets Lapimaal.
Okaspuumets Lapimaal. Foto: Caro / Sorge / Scanpix

Soome keskkonnaministeerium teatas, et riigi sajanda aastapäeva puhul võeti täiendavalt kaitse alla 3000 hektarit metsa.

Soome sajanda aastapäeva tähistamise puhul võttis keskkonnaministeerium eelmisel aastal täiendavalt kaitse alla 3064 hektarit metsa.

Algselt nägi «Looduse anni» nime kandev kava ette 1800 hektari kaitse alla võtmist, mis vastanuks sajale hektarile riigi iga 18 maakonna kohta.

Üleriigiliselt lõid metsaomanikud 170 uut kaitseala oma metsa kas valitsusele müües või annetades. Enamus täiesti uusi kaitsealasid asuvad Põhja-Karjala ja Pohjanmaa maakondades.

Keskkonnaministeerium lisas sajanda aastapäeva puhul saadud annetustele omalt poolt veel sama palju, kahekordistades nii kaitsealuse metsa territooriumi.

Kokku on Soomes üle 20 miljoni hektari metsa ja soid. Vaid kolm protsenti riigi lõunaosa metsadest on kaitse all.

Ehkki kaitsekampaania osutus edukaks, jätkab peaminister Juha Sipilä valitsus looduskaitsele eraldatud eelarve vähendamist ja tööstusliku metsaraie suurendamist. Vastuseks sellele on erametsaomanikud alustanud alade aktiivsemat kaitse alla võtmist.

«Luontolahjani» kampaania käigus võeti kaitse alla ka pärandkultuurile olulisi piirkondasid, mis on kohalikele olnud põlvkondade vältel tähenduslikud looduslikud paigad.

Kaitsealuste alade seas on metsa, soid, saari ja kaks lindudele olulist veekogu.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles