Galerii: Suurbritannia võib vastuseks tapmiskatsele Vene oligarhid välja saata (23)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Suurbritannia riiklik julgeolekunõukogu koguneb täna, et arutada Vene topeltagendi tapmiskatsele võimalikke vastumeetmeid.

Mitmed Suurbritannia meediaväljaanded teatasid, et valitsus on lähedal vastumeetmete väljatöötamisele vastuseks Vene topeltagendi Sergei Skripali ja tema tütre Julia tapmiskatsele.

Väidetavalt kuuluvad võimalike meedete hulka diplomaatide väljasaatmine ja sanktsioonid Venemaale. Sellised meetmed kukutaksid Suurbritannia ja Venemaa suhted sügaivamasse kriisi külma sõja lõpust alates.

Võimud usuvad, et pargipingilt teadvuseta leitud Skripalidele korraldatud rünnaku näol oli tegu ettekavatsetud tapmiskatsega. Politsei sõnul kasutati selleks tundmatut närvimürki, mille jälgi leiti nädalavahetusel ka kahest toidukohast, mida isa ja tütar olid samal päeval külastanud.

Inglismaa juhtiv tervishoiuametnik Sally Davies teatas eile, et kuni 500 inimest, kes olid külastanud Salisburys asuvat pubi The Mill ja Zizzi restorani peavad ennetava meetmena oma riided ja kaasas olnud esemed üle pesema. Tervishoiuministeeriumi sõnul on oht küll väike, kuid korduv kokkupuude närvimürgiga võib sellegipoolest olla ohtlik.

Restoran Zizzi, kust leiti närvimürgi jälgi.
Restoran Zizzi, kust leiti närvimürgi jälgi. Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS/AFP/Scanpix

Kantsler Philip Hammond vihjas eile, et Suurbritannia võib otsustada USA Magnitski nimekirjale sarnase loendi koostamise kasuks, millega sanktsioneerida Vene ametnikke. Seni ei ole piisavalt tõendeid kinnitamaks Venemaa osalust juhtumis.

«Kui juurdlusest selgub välisriigi osalus, siis oleks see ilmselgelt tõsine olukord ja valitsus vastaks proportsionaalselt,» sõnas Hammond.

Reedel lausus välisminister Sergei Lavrov, et väited Venemaa osalusest juhtumis on propaganda. Lavrov lisas, et Venemaa on valmis juurdlusele igakülgset abi osutama ning pole vaja televisioonis süüdistusi loopida.

Suurbritannia konkreetne vastus Venemaa osaluse selgumise korral pole teada, kuid spekuleeritud on Vene diplomaatide ja kremlimeelsete oligarhide riigist välja saatmise, Kremliga seotud isikutele finantspiirangute kehtestamise ning USA ja EL-iga koostöös kehtestatavate diplomaatiliste meetmetega.

Välisminister Boris Johnson lubas valitsuselt proportsionaalset ja jõulist vastust.

66-aastane Sergei Skripal ja 33-aastane Julia Skripal on jätkuvalt haiglas kriitilises, kuid stabiilses seisundis.

Mürgitatud ohvritele esimesena abi andnud politseinik Nick Bailey, kes sai samuti mürgituse, on praegu arstide järelevalve all, kuid suudab rääkida ja lähedastega suhelda.

Briti võimud on saatnud Salisburysse politseile appi 180 sõjaväelast, sealhulgas kuningliku tankirügemendi keemiakaitse ohvitsere, 40 merejalaväelast, kes on läbinud keemiatõrje väljaõppe ning teisi spetsialiste.

Siseminister Amber Ruddi sõnul on juhtumiga seoses õnnestunud kindlaks teha üle 200 tunnistaja ning koguda enam kui 240 asitõendit.

Toidukohad, kust närvimürgi jälgi leiti, on ajutiselt suletud. Samuti on isoleeritud ka korrakaitsja auto, kes sündmuskohal kannatanutele abi andis.

Kommentaarid (23)
Copy
Tagasi üles