Slovakkia siseminister lahkub ajakirjaniku mõrva järel ametist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeleavaldajad nõuavad Robert Fico ja siseminister Robert Kalinaki tagasiastumist.
Meeleavaldajad nõuavad Robert Fico ja siseminister Robert Kalinaki tagasiastumist. Foto: JOE KLAMAR/AFP/Scanpix

Slovakkia asepeaminister ja siseminister Robert Kaliňák teatas täna tagasiastumisest pärast uuriva ajakirjaniku tapmisele järgnenud ühiskondlikke pingeid ja rahulolematust valitsuse tegevusega korruptsiooni vastu.

«Arvan, et pean oma mandaadi täitmiseks tegema kõik stabiilsuse säilitamiseks Slovakkias,» ütles Kaliňák ajakirjanikele. «Sel põhjusel olen otsustanud asepeaministri ja siseministri kohalt tagasi astuda.»

Uuriva ajakirjaniku Ján Kuciaki ja tema kihlatu mõrvamine veebruari lõpus vallandas Slovakkias suurmeeleavaldused peaminister Robert Fico ja korruptsiooni vastu.

Slovakkia meedia teatel oli reedel riigi pealinnas Bratislavas toimunud meeleavaldus suurim 1989. aastast alates. Hinnanguliselt kogunes Bratislavas tänavatele 50 000 inimest. Lisaks toimusid meelavaldused ka teistes Slovakkia linnades, aga ka välismaal.

Uudisteportaalis aktuality.sk töötanud Ján Kuciak ja tema kihlatu Martina Kušnírová leiti tapetuna 25. veebruaril oma kodust Veľká Mača linnas. Mõrv on raputanud riiki ning viinud seni kahe Fico abi ja ühe ministri tagasiastumiseni.

Kuciak käsitles viimases lõpetamata jäänud, kuid hiljem postuumselt avaldatud kirjutises poliitikute võimalikke sidemeid Itaalia äritegelastega, kes võivad olla seotud Calabria 'Ndrangheta maffiaga, mis väidetavalt tegutseb Slovakkia idaosas.

Mõrv kõigutab Fico sotsiaaldemokraatide SMER-SD juhitava võimuliidu stabiilsust ning on toonud kaasa peaministri sõnasõja president Andrej Kiskaga.

Kiska teatas reedel, et Slovakkiat on tabanud usalduskriis ning kolme partei koalitsioon peaks moodustama uue valitsuse või kuulutama välja erakorralised valimised.

Lisaks opositsioonile nõudis Kaliňáki tagasiastumist ka võimuliitu kuuluv erakond Most Hid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles