Porošenko palub Euroopal Nord Stream 2-st loobuda (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina president Petro Porošenko.
Ukraina president Petro Porošenko. Foto: Gleb Garanich/Reuters/Scanpix

Viimatise gaasikriisi tulemusel kaotas Vene Gazprom lõplikult usaldusväärse partneri maine ning Venemaa juhtkonna selge suund gaasitarnete kasutamisele geopoliitiliseks võitluseks Euroopas on ilmne, ütles Ukraina president Petro Porošenko täna.

«Ukraina pöördus taaskord Euroopa Komisjoni ja Euroopa Liidu liikmesriikide poole üleskutsega loobuda Nord Stream 2 ehitamisest, sest see projekt ohustab Ukraina ja EL-i energiasõltumatust,» ütles Porošenko Kiievis ühisel pressikonverentsil Euroopa Liidu välispoliitikajuhi Federica Mogheriniga.

Tema sõnul ei saanud pooled läbirääkimistel üle ega ümber vajadusest tugevdada koostööd Ukraina ja EL-i energiajulgeoleku tagamisel, arvestades Gazpromi viimase aja tegevust.

«Peame sellest gaasikriisist tegema tõsised järeldused. Esiteks, Gazprom on mitte ainult Ukraina, vaid ka EL-i jaoks lõplikult kaotanud usaldusväärse partneri maine. Teiseks, Gazprom, täpsemalt Kreml, on selgelt näidanud kavatsust kasutada tulevikus Euroopa gaasiga varustamist geopoliitilises võitluses, ja teadlikult eirata oma lepingujärgseid kohustusi ning õigusemõistmist,» rõhutas Ukraina president.

Vene gaasitarned Ukrainasse oleks pidanud pärast mitmeaastast pausi taas 1. märtsil jätkuma, seda nägi ette riikide vahelise tüli lahendava Stockholmi arbitraažikohtu otsus. Gazprom teatas samal päeval aga, et tarneid ei taastata ning et Kiievile tagastati gaasi ettemaks.

Gazpromi väitel ei olnud täidetud teatud lepingu osad, samas kui Ukraina Naftogaz teatas vastusena, et Gazprom on gaasi tarnimata jätmisega rikkunud lepingukohustusi ning ettevõttelt nõutakse selle eest kahjuhüvitisi.

Riigikogu esimees Eiki Nestor ühineb Vene gaasijuhtme Nord Stream 2 vastase avaldusega, mille allkirjastasid eile Vilniuses Läti, Leedu ja Poola parlamendi spiikrid.

«Eesti peab Nord Stream 2 poliitiliseks projektiks, ütles Nestor riigikogu pressiesindaja vahendusel. «Soovime gaasidirektiivi muutmise kiiret arutelu Euroopa Liidu Nõukogus.»

Direktiivi muudatuste alusel peavad kõikidele torujuhtmetele, mis tulevad Euroopa Liitu mittekuuluvatest riikidest, kehtima Euroopa Liidu energiaõiguse sätted. «Parlamentide ühisavaldus toetab neid põhimõtteid,» ütles Nestor.

Leedu spiiker Viktoras Pranckietis, Läti spiiker Ināra Mūrniece ja Poola spiiker Marek Kuchciński allkirjastasid eile Vilniuses avalduse Läänemere põhja kavandatud gaasijuhtme Nord Stream 2 vastu.

Avalduses öeldakse, et Nord Stream 2 keskmes pole gaasiallikate mitmekesistamine, vaid pigem Euroopa Liidu, eriti Kesk- ja Ida-Euroopa riikide energiasõltuvuse suurendamine Venemaast ning sellest lähtuvalt ka nende haavatavuse säilitamine.

Ka Ukraina ülemraada spiiker Andri Parubi toetas avalduse saatmist ning lubas selle allkirjastada.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles