Esindajatekoja luurekomitee ei leidnud tõendeid Trumpi ja Venemaa kokkumängust (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Devin Nunes.
Devin Nunes. Foto: Reuters/ScanPix

USA kongressi esindajatekoja vabariiklaste enamusega komitee teatas eile, et nende uurimine seoses Venemaa väidetava sekkumisega 2016. aasta valimistesse ei tuvastanud mingit kokkumängu Donald Trumpi presidendikampaaniaga.

«Me ei leidnud mingeid tõendeid kokkumängust, koordineerimisest või vandenõust Trumpi kampaaniameeskonna ja venelaste vahel,» ilmneb esindajatekoja luurekomitee vabariiklastest enamuse avaldatud esialgsest raportist.

Komitee oli nõus USA luureteenistuste järeldusega, et venelased üritasid valimistesse sekkuda, kuid tõrjus väiteid, nagu püüdnuks Moskva soodustada just Trumpi pääsu Valgesse Majja.

Raporti avaldatud kokkuvõte andis märku vabariiklaste soovist aasta kestnud uurimine lõpetada, samas kui demokraadid, kes seda dokumenti veel näinudki pole, räägivad vajadusest rohkem tunnistajaid küsitleda.

«Pärast rohkem kui aastat on komitee oma Venemaa-juurdluse lõpetanud ja töötab nüüd raporti lõpuleviimise kallal,» lausus komitee esimees Devin Nunes. «Me loodame, et meie järeldused ja soovitused aitavad parandada 2018. aasta vahevalimiste julgeolekut ja usaldusväärsust.»

Tähtsaim demokraat komitees Adam Schiff väitis, et vabariiklaste samm on tingitud Valge Maja survest, kus Trump ja tema lähedased abid on silmitsi samasuguse uurimisega, mida viib läbi justiitsministeeriumi sõltumatu eriprokurör Robert Mueller.

«Kuigi meie komitee enamusliikmed on juba andnud mõnda aega märku suurest survest juurdluse lõpetamiseks, on see kõigest hoolimata veel üks traagiline verstapost selle kongressi jaoks ja järjekordne kapituleerumine täitevharu ees,» seisab Schiff avalduses.

«Oleme saanud palju teada lugematutest salajastest kohtumistest, jutuajamistest ja kontaktidest Trumpi kampaaniaametnike ja venelaste vahel, mida Trumpi administratsioon esialgu salgas,» lisas ta. «Enamus ei soovinud toetuda faktidele sõltumata sellest, kuhu need viivad.»

Komitee on olnud lõhestunud algusest saadik. Presidendi lähedane toetaja Nunes püüdis mõningase eduga muuta seda uurimiseks endise presidendi Barack Obama administratsiooni suhtes seoses väidetava ebaseadusliku luuramisega vabariiklaste kampaania järele.

Kongress koguni kõrvaldas Nunese mõneks ajaks juurdlusest seoses salajaste külaskäikudega Valgesse Majja, kus ta jagas uurimisega seotud materjale.

Komitee raporti kokkuvõte keskendus hoopiski demokraatidele.

Selles ei märgitud üldse venelaste häkkimist Trump rivaali Hillary Clintoni kampaania arvutitesse ning demokraatide dokumentide ja kommunikatsiooni lekitamist, mida USA luureametnikud olid faktina kinnitanud.

Selle asemel pööras raport süüdistused pea peale, väites, et Trumpi-vastane uurimine sai alguse Clintoni kampaania Vene allikatest.

Lisaks süüdistati Obama administratsioon jõuetus vastuses Venemaa aktiivsetele meetmetele valimiste eel.

Kuigi esindajatekoja komitee oma töö lõpetab, jätkab senati luurekomitee väidetava kokkumängu uurimist venelastega. Senatis teevad erakonnad rohkem koostööd, kuigi ka seal on vabariiklased üritanud pöörata tähelepanu eelkõige Obama administratsioonile.

Eriprokurör Mueller seevastu on viinud oma juurdlust läbi jõuliselt, kogudes tõendeid Trumpi kampaaniameeskonna ulatuslike kontaktide kohta venelastega ja esitades süüdistusi mitmetele endistele presidendi tippabidele.

Ühtlasi püüab ta välja selgitada, kas Trump on üritanud õigusemõistmist takistada, ning arutanud Valge Maja advokaatidega Trumpi enese küsitlemist.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles