Tillerson: närvimürk sai pärineda ainult Venemaalt (5)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ameerika Ühendriikide välisminister Rex Tillerson.
Ameerika Ühendriikide välisminister Rex Tillerson. Foto: PIUS UTOMI EKPEI/AFP/Scanpix

USA on nõus oma liitlase Suurbritanniaga, et katse mõrvata endine topeltagent lähtus Venemaalt ja toob kindlasti kaasa reaktsiooni.

«Me usaldame täielikult Ühendkuningriigi juurdlust ja järeldust, et Venemaa on tõenäoliselt vastutav närvigaasirünnaku eest, mis läinud nädalal Salisburys toime pandi,» ütles eile õhtul välisminister Rex Tillerson.

Minister lisas, et ei tea, kas Vene valitsus oli mürgitamisest teadlik. Kuid ta kinnitas, et mürk ei saanud pärineda kusagilt mujalt.

Tillersoni sõnul on see närvimürk Ühendriikidele teada ning seda on vaid väga vähestel.

«Rünnaku eest vastutavad isikud, nii kuriteo sooritajad kui selleks korralduse andjad, peavad seisma silmitsi kohaste tõsiste tagajärgedega. Me oleme solidaarsed oma liitlastega Ühendkuningriigis ning jätkame tihedalt vastusammude koordineerimist,» märkis Tillerson.

Tillersoni sõnul oli mürgitamine tõeliselt jõletu tegu. On pea võimatu uskuda, et riik võiks olla seotud nii ohtliku aine kasutamisega avalikus kohas, lisas ta.

Tillerson rääkis ajakirjanikega lennuki pardal teel Nigeeriast kodumaale.

Briti peaminister Theresa May teatas eile, et endine Vene topeltagent Sergei Skripal mürgitati Venemaal toodetud sõjaväele mõeldud närvigaasiga.

«On väga tõenäoline, et Venemaa kannab vastutust Sergei ja tema tütre Julia Skripali vastu sooritatud teo eest,» ütles May parlamendis. Ta lisas, et rünnakus kasutati Nõukogude Liidus külma sõja lõpus valmistatud sõjalise otstarbega närvigaasi Novitšok (новичок - uustulnuk).

«See oli kas Vene riigi otsene akt meie riigi vastu, või kaotas Vene valitsus selle potentsiaalselt katastroofiliselt kahjustava närvigaasi üle kontrolli ja lubas sellel sattuda teiste kätesse,» sõnas valitsusjuht esimeses avalduses pärast Skripalite mürgitamist 4. märtsil.

Kui Venemaa seotus peaks kinnitust leidma, käsitleb Suurbritannia vahejuhtumit Venemaa-poolse ebaseadusliku jõukasutusena, lausus May ja andis Moskvale tänase päeva lõpuni aega avaldada Keemiarelvade Keelustamise Organisatsioonile (OPCW) Novitšoki närvigaasiprogrammi üksikasjad.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles