Vene luuraja peal kasutatud närvimürk on ohtlikum kui sariin (7)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kriminalistikauurijad Salisburys.
Kriminalistikauurijad Salisburys. Foto: PA/AP/Scanpix

Suurbritannia peaminister Theresa May teatas eile, et Vene topeltagendi ja tema tütre ründamiseks kasutati närvimürki «Novitšok», mis pärineb Nõukogude Liidu laboritest ja on kõige ohtlikum teadaolev närvimürk.

Sergei Skripal ja tema tütar Julia on pärast 4. märtsil Salisbury pargis toimunud närvimürgi rünnakut endiselt kriitilises seisundis.

Endise Vene topeltagendi mürgitamises kahtlustatakse Venemaad ning rünnakus kasutatud mürk «Novitšok» paistab oletusi kinnitavad. USA välisminister Rex Tillerson märkis, et Nõukogude Liidus välja töötatud ainet on vaid väga vähestel.

«See oli kas Vene riigi otsene akt meie riigi vastu, või kaotas Vene valitsus selle potentsiaalselt katastroofiliselt kahjustava närvigaasi üle kontrolli ja lubas sellel sattuda teiste kätesse,» sõnas peaminister Theresa May.

Aine saladuse avalikustas nõukogude teadlane Vil Mirzajanov. 1992. aastal ilmus nädalalehes Moskovskije Novosti tema artikkel «Mürgitatud poliitika».

Keemikut üritati riigisaladuse paljastamise eest kriminaalvastutusele võtta, kuid tal õnnestus põgeneda USA-sse, kus ta elab tänini. 9. märtsil sai ta 83-aastaseks.

Ta kommenteeris Theresa May esinemist parlamendis Facebookis järgmiselt: «Theresa May ütles, et Skripali ründamiseks kasutati Novitšokki. Selle keemiline vormel on avaldatud vaid minu raamatus «State secrets. An insider's Chronicle of the Russian Chemical Weapon's Program». Washington nägi suurt vaeva selle (raamatu) hävitamiseks, kuid ei saavutanud eesmärki.»

Mirzajanovi raamat on veebi kaudu tellitav.

Nõukogude pilootprogramm

Ülitugev mürk tuvastati Porton Downi teadus- ja kriminalistikalaboris närvimürgina «Novitšok», millega kirjeldatakse 1970. ja 1980. aastatel Nõukogude Liidus välja töötatud närvimürkide rühma.

«Novitšoki» all peetakse silmas neljanda põlvkonna keemiarelvasid, mis arendati välja Nõukogude programmi «Foliant» raames.

BBC-le asja kommenteerinud endine Vene luuretöötaja märkis, et «Novitšoki» katsetati varem Usbekistanis asunud keemialaboris. Algselt oli närvimürgi arendamise tõukeks töötada välja rahvusvahelisele inspektsioonile tuvastamatu aine.

1999. aastal aitasid USA kaitseametnikud Usbekistanis Nõukogude Liidu ühe suurima keemiarelvade katsetamise kompleksi lammutada ja mürgi jälgedest vabastada.

Kõige mürgisem aine

Üks Novitšoki rühma kuuluvatest kemikaalidest – A-230 – on väidetavalt 5-8 korda mürgisem kui närvimürk VX, mida kasutati näiteks Põhja-Korea diktaatori poolvenna Kim Jong-nami tapmiseks Malaisias.

«See on ohtlikum ja keerukam agent kui sariin või VX ja seda on keerulisem tuvastada,» selgitas Readingi ülikooli farmakoloogiaekspert Gary Stephens.

Mürgist A-230-e on toodetud mitu erinevat versiooni ja üks neist on väidetavalt leidnud heakskiidu ka Venemaa sõjaväe poolt keemiarelvana kasutamiseks.

Eksisteerib erinevates olekutes

«Novitšok» võib olla erinevates olekutes: mõned vormid on vedelal kujul, teised aga tahked. Lisaks saab neid kasutada udupeene pulbrina.

«Novitšoki» saab toota kahe vähem mürgise komponendi kokku segamise teel. Selle tõttu on seda ka lihtne transportida.

«Üks selle arendamise peamisi põhjuseid on see, et selle komponendid ei ole eraldi keelatud,» selgitab professor Stephens. «See tähendab, et närvimürgi loomiseks kasutatavaid kemikaale on palju lihtsam ilma kandja tervist ohustamata transportida.»

Kiire toime

Närvimürk «Novitšok» hakkab mõjuma kohe kui inimene on seda sisse hinganud või kui see on nahale sattunud. Sümptomid algavad 30 sekundi kuni kahe minuti jooksul.

Pulbri kujul esinev närvimürk hakkab aga mõjuma pikema aja pärast, sümptomid avalduvad alles kuni 18 tunni möödudes. See selgitab ka Skripalide peal kasutatud mürgi leidmist kahest Salisbury toidukohast, mida isa ja tütar olid varem külastanud.

Sümptomid meenutavad teisi närvimürke

Arvatavasti on «Novitšoki» sümptomid sarnased teiste närvimürkidega. Närvide ja lihaste vaheliste kontaktide blokeerimisega lakkavad peamised kehalised funktsioonid toimimast.

Närvimürgi sümptomite hulka kuuluvad valged silmad, krambid, ilastamine, kooma, hingamispuudulikkus ja halvimal juhul surm.

Peamiselt toovad sarnased närvimürgid kaasa südametegevuse aeglustumise ja hingamisteede blokeerumise.

Mõned «Novitšoki» vormid on resistentsed tavaliste närvimürkide vastu kasutatavate ainete suhtes.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles