Lavrov: Süüria vägede ründamise tagajärjed saavad USAle olema rängad (7)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene välisminister Sergei Lavrov.
Vene välisminister Sergei Lavrov. Foto: Sergei Karpuhhin/Reuters/Scanpix

Vene välisminister Sergei Lavrov vastas USA ÜRO saadiku Nikki Haley hoiatusele, et tagajärjed Süüria vägede ründamisele saavad olema karmid.

«Kui peaks tulema veel üks taoline löök, on tagajärjed kõige rängemat laadi,» rõhutas Lavrov, kommenteerides USA ähvardusi anda Süüria valitsusvägedele keemiarelvade kasutamise korral proportsionaalne löök.

«Ja proua Haley (USA alaline esindaja ÜRO-s) peab mõistma, et üks asi on ÜRO Julgeolekunõukogus vastutustundetult mikrofoni kasutamine, teine asi, kui sõjaväelastel - Vene ja USA omadel - on sidekanalid ja nende kanalite kaudu öeldakse väga selgelt, mida tohib ja mida ei tohi teha,» ütles Lavrov. «USA koalitsioon teab seda suurepäraselt.»

Ameerika Ühendriigid hoiatasid eile ÜRO istungil, et on valmis reageerima igale keemiarelvarünnakule Süürias. 

USA saadik ÜROs Nikki Haley.
USA saadik ÜROs Nikki Haley. Foto: Spencer Platt/AFP/Scanpix

«Me hoiatame igat riiki, mis üritab saavutada oma tahtmist keemiarünnakute ja ebainimlike kannatuste põhjustamisega, eriti aga seadusest hälbivat Süüria režiimi: Ühendriigid on valmis vajadusel tegutsema,» teatas Haley ÜRO Julgeolekunõukogus.

Saadik meenutas, et president Donald Trump vastas Bashar al-Assadi sariini kasutamisele tsiviilelanike vastu 2017. aasta aprillis õhurünnakuga Süüria õhujõudude baasile.

Haley tegi ettepaneku ka uue relvarahu kehtestamiseks, kuna 24. veebruaril sisse seatu on tema sõnul läbi kukkunud.

«Pole mingit relvarahu,» märkis saadik. «Assadi režiim, Iraan ja Venemaa jätkavad poliitiliste oponentide vastu suunatud sõjategevusega. »

Relvarahu mustand erineb varasematest selle poolest, et ei luba jätkata terroristlike rühmituste vastu suunatud lahingutegevusega.

Vaatlejate hinnangul on Venemaa rikkunud relvarahu, väites, et korraldab rünnakuid terrorivastaste operatsioonide raames.

Venemaa toetusega on Assadi režiim võtnud tagasi ligi 60 protsenti Ida-Ghoutast. Lahingutegevuses on hukkunud üle 1100 tsiviilisiku, nende seas 241 last.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles