Trump vallandas välisminister Tillersoni (19)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA välisminister Rex Tillerson.
USA välisminister Rex Tillerson. Foto: JONATHAN ERNST/AFP/SCANPIX

USA president Donald Trump teatas Twitteris välisminister Rex Tillersoni vallandamisest ja määras tema asemele Luure Keskagentuuri (CIA) juhi Mike Pompeo.

Trump teatas oma otsusest mikroblogivõrgustiku Twitter kaudu. Postituses keskendus Trump Pompeo kiitmisele, kuid ei pakkunud Tillersoni vallandamise kohta mingit selgitust, vallandatud välisministrit vaid teenistuse eest tänades.

Hiljem andis Trump ka ajakirjanikele kommentaari.

«Me saime hästi läbi, kuid olime asjade suhtes eriarvamusel,» kommenteeris Trump suhteid Tillersoniga. «Kui vaadata Iraani lepet, siis mina arvasin, et see on kohutav, tema aga, et see on okei. Ma tahtsin selle tühistada või midagi teisiti teha, tema tundis teisiti. Seega ei mõelnud me päris ühtemoodi.»

«Ma olen Mike`i viimase 14 kuu jooksul väga hästi tundma õppinud ja olen kindel, et ta on sellel kriitilisel ajahetkel selle töö peale õige inimene,» märkis Trump. «Ta jätkab meie tegevust Ameerika positsiooni parandamiseks maailmas, meie liitlassuhete tugevdamist, vaenlastele vastu astumist ja tegevust Korea poolsaare tuumavabaks muutmisel.»

Asevälisminister Steve Goldstein märkis, et Trump ei ole täna Tillersoniga aru pidanud.

«Minister ei rääkinud täna hommikul presidendiga ja ei ole (vallandamise) põhjustest teadlik, kuid on tänulik võimaluse eest riiki teenida ja usub endiselt, et avalik teenistus on üllas kutsumus ega kahetse seda,» teatas aseminister.

«Me soovime tulevasele ministrile Pompeole head,» lisas Goldstein ametlikul Twitteri kontol.

Tillersoni vallandamise üle on pikalt spekuleeritud. Allikate sõnul on välisminister ja president olnud korduvalt eriarvamustel ja väidetavalt nimetas Tillerson Trumpi ka idioodiks.

Valge Maja vanemametniku sõnul tegi Trump otsuse Tillerson vallandada, kuna vajas enne Põhja-Koreaga plaanitavaid kõnelusi ühtset meeskonda.

«Trump arvas, et enne Põhja-Korea kõnelusi ja erinevaid kaubandusläbirääkimisi oli praegu õige aeg,» kommenteeris Valge Maja vanemametnik. «POTUS (USA president) palus Tillersonil reedel ametist lahkuda.»

Kabinetimuudatused toimusid vaid mõni päev pärast teadet, et Trump ja Põhja-Korea liider Kim Jong-un kohtuvad hiljemalt mais. Kohtumise kuupäev ja üksikasjad pole teada.

Tillerson sai kohtumisest üllatuslikult teada Aafrikas visiidil viibides. Pärast teadet tühistas ta edasised kohtumised, tuues ettekäändeks tervislikud põhjused ja lendas tagasi Washingtoni.

Senati demokraatide juhi Chuck Schumeri sõnul nõrgestab välisministri vallandamine Ühendriike. «Selle administratsiooni ebastabiilsus enam-vähem igas valdkonnas nõrgestab Ameerikat,» märkis ta. «Kui otsus kinnitatakse, loodan, et Pompeo pöörab uue lehekülje ja asub karmistama meie poliitikat Venemaa ja Putini osas.»

Pompeo koha CIA direktorina võtab üle endine agentuuri asejuht Gina Haspel, kellest saab esimene naissoost CIA juht. Nii Pompeo kui Haspel peavad saama senati kinnituse.

Haspel juhtis 2003.-2005. aastani CIA ülisalajast programmi, mille käigus piinati kümneid terrorismis kahtlustatavaid isikuid ülimalt jõhkral moel neid võimuga ärkvel hoides, kirstu sulgedes ja veega piinates.

2002. aastal oli Haspel üks CIA ametnikest, kes viibis al-Qaeda kahtlusaluse Abu Zubaydah piinamise juures, keda koheldi nii julmalt, et ta paistis olevat surnud.

2005. aastal hävitati videosalvestus Zubaydah` ja teise kahtlusaluse, Abd al-Rahim al-Nashiri piinamisest. Tegu oli CIA viimase aja ühe tumeidama seigaga, milles oli oluline roll ka Haspelil.

Kuna Haspeli tulevane ametikoht ei vaja kongressi kuulamise läbimist, ei ole tõenäoline, et ta peab avalikult Ühendriikide lähimineviku tumedate seikade kohta aru andma.

Kommentaarid (19)
Copy
Tagasi üles