ÜRO sai 138 kaebust töötajate seksuaalrikkumiste kohta

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ÜRO Ghana päritolu rahuvalvajad missioonil Lõuna-Sudaanis.
ÜRO Ghana päritolu rahuvalvajad missioonil Lõuna-Sudaanis. Foto: STEFANIE GLINSKI/AFP

ÜRO sai eelmisel aastal 138 kaebust oma töötajate erinevate seksuaalrikkumiste kohta, millest umbes pooltes süüdistati rahuvalvajaid seksuaalses ärakasutamises või väärkohtlemises, selgus teisipäeval avaldatud raportist.

ÜRO peasekretär Antonio Guterres märkis, et 62 süüdistust on märkimisväärne langus võrreldes 2016. aastaga, kui neid laekus rahuvalvajate vastu 104.

ÜRO rahuvalvejõududes töötab rohkem kui 90 000 sõjaväelast.

Viimastel aastatel probleemide keskmes olnud Kesk-Aafrika Vabariigi rahuvalvemissiooni vastu esitati vaid 19 taolist süüdistust, kui aasta varem oli neid 52.

ÜRO kutsus alles veebruaris 46 Ghana päritolu rahuvalvajat tagasi oma baasist kodusõjas Lõuna-Sudaani loodeosas seoses kahtlustustega rajatises varju otsinud naiste seksuaalse ärakasutamise kohta.

ÜRO aidsiprogrammi UNAIDS asedirektor Luiz Loures teatas veebruaris tagasiastumisest seoses süüdistustega seksuaalkallaletungis naiskolleegile, kuigi maailmaorganisatsiooni sisejuurdlus tal süüd ei näinud. Umbes samal ajal pani ameti maha ÜRO lastefondi UNICEF asedirektor Justin Forsyth, keda süüdistati sobimatus käitumises oma naiskolleegidega Briti abiorganisatsiooni Save The Children juhina.

ÜRO reeglite alusel sõltub maailmaorganisatsiooni lipu all teenides vääriti käitunud kodanike karistamine liikmesriikidest, kuid ÜRO viib koos riikidega läbi juurdlusi.

Peasekretär Guterres on lubanud karmistada ÜRO reageeringut sinikiivritele esitatud väärkäitumissüüdistustele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles