Kim ehitab lemmikrakettidele monumente

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mandritevaheline rakett Hwasong-15. Sellel raketil ei ole looga mingit pistmist.
Mandritevaheline rakett Hwasong-15. Sellel raketil ei ole looga mingit pistmist. Foto: KCNA KCNA/REUTERS/sCANPIX

Paistab, et Põhja-Korea on alustanud rakettide katsepolügoonidele kahe mandritevahelise ballistilise raketi skulptuuri ehitamist, mis seab kahtluse alla Kimi väited raketiprogrammist loobumisest.

Aerofotodelt paistab, et Põhja-Korea on alustanud Hwasong-15 ja Hwasong-14 katsepolügoonidele kahe raketimonumendi rajamist, märkis Põhja-Korea asjadega tegeleva USA mittetulundusorganisatsiooni James Martin Center for Nonproliferation Studies uurija David Schmerler.

Hwasong-15 katsetus toimus eelmise aasta novembris, Hwasong-14 katsetused aga juulis. Raketikastetused märkisid aastakümnetepikkuse raketiarenduse kulminatsiooni, mida alustas Kim Jong-uni vanaisa Kim Il-song ja millele tema mantlipärija on 2011. aastal võimule tulles oluliselt hoogu juurde andnud.

Hwasong-raketid on Põhja-Korea kroonijuveeliks, kuna need on esimesed mandritevahelised raketid, millega Põhja-Korea suudaks tabada USA mandriosa ja mis suudavad kanda tuumalõhkepead.

Üllatuslikult teatas Kim sel kuul, et on valmis rahukõneluste käigus tuumaprogrammist loobuma, tingimusel, et Põhja-Koread ähvardavad sõjalised ohud õnnestub lahendada ja riigile antakse usutav julgeolekugarantii.

Lisaks nõustus Põhja-Korea kehtestama tuuma- ja raketikatsetuste moratooriumi, kui Pyongyang saab pidada kõnelusi USA-ga.

President Donald Trump vastas väidetavalt meeskonnaga põhjalikult konsulteerimata, et nõustub kohtumisega. Pyongyang ei ole seni Trumpi jah-sõnale mingit vastust edastanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles