Kaitseväejuhatuse ülem: Pentagon toetab endiselt Iraani tuumalepet

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pentagon.
Pentagon. Foto: SAUL LOEB/AFP/Scanpix

Iraani tuumalepe on endiselt Ühendriikide parimates huvides, ütles USA keskväejuhatuse (CENTCOM) ülem kindral Joseph Votel eile senati komitees.

Votel ütles kuulamisel, et jagab kaitseminister James Mattise ja staabiülemate ühendkomitee esimehe Joe Dunfordi seisukohta.

«Minu vaatenurgast puudutab tuumalepe üht peamist ohtu meie suhetes Iraaniga,» ütles Votel. «Kui see lepe kaob, peame leidma mõne teise võimaluse nende tuumarelvaprogrammiga tegelemiseks.»

USA president Donald Trump ähvardab rahvusvahelisest leppest taganeda, kui Iraani suhtes ei kehtestata enne 12. maid uusi piiranguid. Trump nimetas selleteemalisi erimeelsusi välisminister Rex Tillersoniga põhjuseks tema eilsele vallandamisele.

Trump kinnitas 12. jaanuaril enda sõnul viimast korda Iraani tuumaleppe ja lükkas edasi sanktsioonide taaskehtestamise Iraanile. USA kongress nõuab presidendilt iga 90 päeva järel tuumaleppe kehtivuse kinnitamist. Trumpi otsus tähendab, et leppe päästmiseks on aega mai keskpaigani.

Ühendriigid keelitavad Suurbritanniat, Prantsusmaad ja Saksamaad 2015. aasta juulis sõlmitud lepet muutma, Iraan aga on selle välistanud.

Teheran kurdab, et USA ühepoolsed sanktsioonid on endiselt jõus ja riik pole saanud tuumaleppega lubatud tulu, sest paljud firmad ei julge Ühendriikide sanktsioonide rikkumise hirmus islamivabariiki investeerida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles