Mike Pompeo – Trumpile lojaalne konservatiivist luurejuht

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mike Pompeo.
Mike Pompeo. Foto: JURI GRIPAS/REUTERS/SCANPIX

Enne kui USA president Donald Trump määras Mike Pompeo Luure Keskagentuuri (CIA) juhiks, oli ta konservatiivne vabariiklasest kongresmen, kelle vaated Trumpiga suuresti kattuvad.

Pärast välisminister Rex Tillersoni vallandamist valis Trump riigi esidiplomaadi kohale kunagise Kansase osariigi vabariiklaste konservatiivse Teepartei tiiva esindaja Mike Pompeo.

«Ta hakkab tegema suurepärast tööd!» kiitis Trump välisministri nominenti eile Twitteris.

Pole põhjust kahelda, et Pompeo on Trumpile sümpaatsem kui sageli olulistes küsimustes eriarvamusele jäänud Tillerson.

53-aastast Pompeod on nähtud Trumpi lojalistina, kellele määrati keeruline ülesanne koordineerida luureagentuuri, mida president on võrrelnud Natsi-Saksamaa institutsioonidega. Varem on Pompeo eitanud CIA andmeid Venemaa sekkumise kohta USA presidendivalimistesse.

Vaid mõned tunnid enne Trumpi üllatuslikku avaldust, et on valmis kohtuma Põhja-Korea riigipea Kim Jong-uniga, nähti Pompeod Ovaalkabinetis toimunud Trumpi ja Lõuna-Korea delegatsiooni kohtumisel.

Samas on Pompeo näidanud üles valmisolekut minna Trumpiga olulistel teemadel vastuollu. Peale seda kui Trump teatas, et usub Venemaa väiteid, et valimistesse sekkumist ei toimunud, jäi Pompeo kindlalt kogutud tõestusmaterjali juurde.

Pompeo tundub oma väljaütlemistes olevat Trumpist Kremli suhtes kriitilisem, öeldes näiteks, et Vladimir Putini näol on tegemist ohtliku riigijuhiga.

Iraani tuumaleppe kohalt on Pompeo aga tõenäoliselt Trumpiga samas paadis. Kongresmenina oli ta tugevalt kriitiline Barack Obama administratsiooni otsuse osas tuumaleping sõlmida. Samuti on Pompeol Trumpiga samad vaated Pariisi kliimaleppe osas.

Lisaks on ta varem kaitsnud Riikliku Julgeolekuagentuuri andmekogumisprogrammi ja on vastu Guantanamo Bay vangla sulgemisele.

2014. aastal kaitses ta CIA-d pärast seda, kui Senat oli avaldanud raporti agentuuri piinamistegevuse kohta, milles kirjeldati muuhulgas ka veega piinamist.

«Need inimesed ei ole piinajad vaid patrioodid,» teatas Pompeo toona, märkides, et tegu oli seadusliku tegevusega.

2013. aastal Bostoni maratonile korraldatud pommirünnaku järel süüdistati teda islamofoobias, kuna Pompeo väitis, et mõned islami usujuhid tegelevad terrorismile õhutamisega.

2014. aastal tegutses Pompeo Benghazi komitee liikmena, mis tegeles 2012. aastal Liibüas USA diplomaatide vastu korraldatud rünnaku uurimisega. Demokraatide sõnul oli tegu poliitilise nõiajahiga endise välisministri Hillary Clintoni vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles