Sri Lanka süüdistab Facebooki rahutuste veriseks muutumises

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sri Lanka võimud püüavad saareriigi keskosas Kandy piirkonnas puhkenud moslemiusuliste vastast vägivalda ohjata.
Sri Lanka võimud püüavad saareriigi keskosas Kandy piirkonnas puhkenud moslemiusuliste vastast vägivalda ohjata. Foto: Pradeep Pathiran/AP/Scanpix

Sri Lanka valitsus süüdistab Facebooki suutmatuses kontrollida sotsiaalmeedias vohavat vihakõnet, mis aitas kaasa moslemite vastu suunatud rahutuste lahvatamisele saareriigis eelmisel nädalal.

Äärmusbudistide jõukude rünnakutes Sri Lanka keskosas asuvas Kandy provintsis sai surma kolm inimest ning vägivalla pidurdamiseks blokeeris riigi valitsus pääsu Facebooki, WhatsAppi ja mitmele teisele sotsiaalmeedialehele.

Sri Lanka telekommunikatsiooniminister Harin Fernando ütles, et valitsus pidi astuma selle sammu, kuna peljati, et internetis ringlevad videod, milles väidetavalt oli näha, kuidas mošeesid ja budistide templeid põlema süüdati, oleks süvendanud vägivalda veelgi.

«Kogu riik oleks võinud mõne tunniga olla leekides,» ütles Fernando The Guardianile. «Need organisatsioonid ei kontrolli vihakõnet ja see on muutunud tõsiseks probleemiks kogu maailmas.»

Homme kavatsevad Sri Lanka võimud kohtuda Facebooki esindajatega, et neid survestada kiiremini ohtlikuks hinnatud postitusi maha võtma. Fernando väitel pole reageerimine alles päevi hiljem piisav.

Ta tõi näiteks sinhalakeelse postituse: «Tapke kõik moslemid, ärge laske isegi koerapojal põgeneda.» Fernando sõnu kulus kuus päeva, enne kui selle kustutamise palvele reageeriti ja isegi siis oli Facebooki vastuseks, et postitus ei riku ühtegi konkreetset reeglit.

Eelmisel nädalal Kandys vahistatud ekstremistide juhi Amith Weerasinghe Facebooki leht kogus 150 000 jälgijat, enne kui see eelmisel nädalal maha võeti. Teiste äärmuslaste postitused aga on jätkuvalt avalikud. Sealhulgas ärgitus budistidest mässajatele rünnata moslemeid kogu jõust või rohingja põgenike vastu suunatud üleskutsed.

Facbook avaldas lootust, et Sri Lanka tühistab neid puudutavad piirangud peagi ning kinnitas valmidust pingutada rohkem, et kõrvaldada edaspidi vägivallale õhutavat materjali kiiremini, vahendas AFP.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles