Bosnia pelgab järjekordset migrandikriisi (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lapsed põgenikelaagris Kreekas.
Lapsed põgenikelaagris Kreekas. Foto: LOUISA GOULIAMAKI/AFP

Bosnia julgeolekuminister Dragan Mektić hoiatas täna, et Kreekast on saabumas uus migrandilaine, millega tema riik ei suuda toime tulla.

«Migrandiprobleem on Balkani suunal muutumas keeruliseks,» ütles Mektić.

Tema väitel on praegu liikumas Kreekast Bosnia poole 45 000 – 50 000 inimest. «Võib eeldada, et nii suur hulk migrante soovib liikuda läbi Lääne-Balkani ja jõuda Lääne-Euroopasse,» lisas minister.

Sajad tuhanded inimesed saabusid mööda nn Balkani rännuteed Lääne-Euroopasse 2015. ja 2016. aastal, kuni läbipääs Lääne-Balkanilt suleti 2016. aasta märtsis. Üksikud migrandid on siiski marsruuti edaspidigi kasutanud.

Viimastel kuudele on väikeste gruppidena liikuvad migrandi valinud ka teekonna läbi Albaania, Montenegro ja Bosnia.

Valitsusväliste organisatsioonide kinnitusel pole põgenike arv siiski võrreldav 2015. ja 2016. aastaga. Samas alates mullu oktoobrist on migrantide arv hakanud jälle kasvama.

Bosnia politsei ütles eelmisel nädala, et alates aasta algusest on nad riigist tabanud 640 illegaalset migranti ning ebaseaduslikult piiri ületamise katselt on tabatud lisaks 660 inimest.

Julgeolekuministri Dragan Mektići sõnul on olukord riigis veel kontrolli all, kuid kriisi saabudes vajavad nad täiendavaid piirivalvejõude. «Me lihtsalt väsitame inimesi liigutades neid ühelt piirilt teisele,» lisas ta.

Lääne-Balkani riikidest kõige rohkem migrante viibib praegu Serbias, kus kohaliku mittetulundusühingu andmeil on umbes 3500 põgenikku.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles