Euroopa Liit ähvardab tehnohiide digimaksuga (3)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Igor Kralj/PIXSELL/PA Images/

Euroopa Komisjon on valmistanud ette  Google, Facebook, Apple ja teisi tehnoloogiagigantidele digimaksu kehtestamist, mis peaks tekitama Euroopa Liitu viis miljardit eurot maksutulu aastas.

Financial Times, kes on ettepaneku mustandi koopiat näinud, kirjutab, et maksustada plaanitakse pigem käivet kui kasumit. Majanduslehe sõnul kehtestatakse ilmselt kolmeprotsendiline maks reklaamituludele, mida müüb näiteks Google ja Facebook, teenuste müügist saadud tuludele (Apple, Sprotify) ja andmete müügist kolmandatele osapooltele saadud tuludelt.

Ettevõtete suuruse, kellele maks kehtestatakse, üle käivad Euroopa Komisjonis veel vaidlused ja need võivad muutuda. Eile ringi liikunud mustandi kohaselt kehtestatakse maks ettevõtetele, kelle globaalne käive on 750 miljonit eurot aastas ja Euroopa Liidus genereeritud käive 50 miljonit eurot.

Ettepaneku mustandis kirjutatakse, et nn traditsiooniliste ettevõtete efektiivne maksumäär on Euroopa Liidus keskmiselt 23,3 protsenti, tehnoloogiaettevõtetel aga 9,5 protsenti.

Financial Times andmetel estlek Euroopa komsijon ettepanekut järgmisel nädalal.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles