Lavrov lubas Briti diplomaadid peagi Venemaalt välja saata (28)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa välisminister Sergei Lavrov.
Venemaa välisminister Sergei Lavrov. Foto: ALEXANDER NEMENOV/AFP/Scanpix

Vene välisminister Sergei Lavrov lubas, et Briti dipliomaadi saadetakse peagi riigist välja.

Lavrovi sõnul toimub väljasaatmine kindlasti ja väga varsti. «Ma luban seda!» rõhutas ta Vene meediaga rääkides.

Ka olla Lavrov nimetanud Suurbritannia käitumist täiesti mühaklikuks.

Hoolimata varasematest ähvardustest ei avalikustanud Vene välisministeerium vastumeetmeid Suurbritannia otsusele välja saata 23 Vene diplomaati siiski veel tänahommikusel pressikonverentsil.

Vene välisministeeriumi pressiesindaja Maria Zahharova ütles iganädalasel pressikonverentsil kõigest, et Moskva on endiselt karistusmeetmeid välja töötamas.

Zahharova sõnul on Moksva mures keemiarelva kasutamise pärast Suurbritannias, kuid süüdistused, et Venemaa on kogu asjaga seotud, olla hullumeelsed.

Vene välisministeeriumi pressiesindaja Maria Zahharova.
Vene välisministeeriumi pressiesindaja Maria Zahharova. Foto: Stanislav Krasilnikov/TASS/Scanpix

Ministeeriumi esindaja süüdistas Ühendkuningriiki Moskvaga koostööst keeldumises.

«Suurbritannia keeldub andmast meile igasugust faktilist teavet juhtumi kohta. Näiteks pole isegi mainitud kuriteopaigalt leitud aine proovide Venemaale andmist,» sõnas Zahharova. «Ma võin taaskord kinnitada, et Suurbritannia pole pakkunud Venemaale mingit teavet, mitte mingeid detaile, mis võiks heita valgust kogu olukorrale.»

Vene riigiduuma korruptsioonitõrjekomisjoni liige Andrei Lugovoi ütles, et neil on täielik õigus osaleda Vene sõjaväeluure (GRU) endise polkovniku Sergei Skripali mürgitamise uurimisel, sest rünnakus sai kannatada ka tema venelasest tütar Julia. 

«Võtke palun arvesse, et tegemist on Vene kodaniku Julia Skripali tapmise katsega. See tähendab, et Vene juurdlusagentuuridel on täielik õigus avada kriminaalasi ja neil peab olema menetluse osalistena juurdepääs meie kodanikule,» sõnas Lugovoi, keda Briti võimud süüdistasid 2006. aastal seotuses Aleksander Litvinenko surmaga.

Lugovoi osutas mõnele tema väitel veidrale seigale Skripalide loos, öeldes, et kui Litvinenko surma puhul näidati igas telekanalis ja teistes meediaväljaannetes fotosid temast haiglavoodis, siis Skripalist ega tema tütrest ei ole ilmunud ühtki fotot ega teleklippi.

ÜRO Julgeolekunõukogu keeldumine toetamast Venemaa ettepanekut uurida Skripali juhtumit näitab Lugovoi sõnul Suurbritannia, USA ja Prantsusmaa vandenõud erapooletu uurimise takistamiseks.

Kolmapäeval teatas Briti peaminister Theresa May, et saadab endise Vene topeltagendi Sergei Skripali ja tema tütre Julia närvigaasiga mürgitamise tõttu riigist välja paarkümmend Vene saatkonnas tegutsevat luurajat ning peatab kahe riigi vahel kõrgetasemelised diplomaatilised kontaktid. May kinnitusel viitavad senise uurimise andmed, et rünnaku taga oli Venemaa.

Vene ajakirjandus süüdistas Mayd neljapäeval kahe riigi läbisaamise rikkumises.

«Theresa May on mürgitanud suhted Londoni ja Moskva vahel» kirjutas ajaleht Nezavissimaja Gazeta oma esilehel.

Ärileht Kommersant süüdistas Suurbritanniat «mürgise vastuse» andmises. «Kriis Moskva ja Londoni suhetes on saavutanud uue haripunkti,» teatas leht.

Kremli-meelse tabloidi Komsomolskaja Pravda teatel olla May süüdistanud Venemaad «igas patus päikese all».

Kommentaarid (28)
Copy
Tagasi üles