Mattis süüdistas Iraani Iraagi valimistesse sekkumises

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA kaitseminister James Mattis 14. märtsil Afganistanis Bagrami õhuväebaasis USA sõduritele esinemas.
USA kaitseminister James Mattis 14. märtsil Afganistanis Bagrami õhuväebaasis USA sõduritele esinemas. Foto: AFP/SCANPIX

USA-Iraan

USA kaitseminister James Mattis süüdistas neljapäeval Iraani mõjutada rahaga Iraagi parlamendivalimiste tulemust, nimetades seda osaks Teherani ulatuslikumast destabiliseerivast tegevusest Lähis-Idas.

Iraagis peetakse parlamendivalimised 12. mail.

"Meil on murettekitavaid tõendeid sellest, et Iraan püüab raha kasutades mõjutada Iraagi valimisi," lausus Mattis koos temaga Bahreinist Washingtoni lendavatele ajakirjanikele. "Seda raha kasutatakse kandidaatide, häälte kallutamiseks. See pole vähetähtis summa ja see ei tule abiks."

Ühendriigid teavad kaitseministri sõnul, et Teheran teeb kõik endast oleneva valimiste mõjutamiseks ja Washingtonile see ei meeldi.

Šiiitliku Iraani poliitiline mõju šiiitide enamusega Iraagis on kasvanud alates 2003. aastast, kui USA kukutas diktaator Saddam Husseini, juhatades sisse pika sektipingete, äärmuslaste vägivalla ja poliitiliste lahkhelide ajajärgu.

USA-l on Iraagis endiselt 5000 sõdurit, kes toetavad julgeolekujõude võitluses äärmusrühmituse Islamiriik (IS) riismetega. Üle kolme aasta kestnud võitluses IS-iga etendas tähtsat rolli ka Iraani-meelne relvarühmitus Hashem al-Shaabi.

Mattis kritiseeris teravalt ka Iraani sekkumist mujal Lähis-Idas, öeldes, et islamivabariik varustab laskemoona ja lõhkeainetega Süüria režiimile lojaalseid vägesid Süürias ning toetab mässulisi Jeemenis.

Iraan kasutab Jeemeni lõunaranniku lähedal asuvat Punase mere ja Araabia mere vahele jäävat Bab al-Mandabi väina moodsa ründerelvastuse katsepolügoonina, lausus Ühendriikide kaitseametkonna juht, mainides laevatõrjerakette, radareid, miine, ballistilisi rakette ja pommina kasutatavaid laevu.

Teisalt on Teheran tema sõnul peatanud USA sõjalaevade vastased provokatsioonid Pärsia lahes. "Pärsia lahel ei tule nad meie laevadele enam nii lähedale. Provokatiivsed teod on vähenenud ja nad ei võta enam ette nii palju sõjakaid konfrontatsioone." 

Mattis külastas Lähis-Ida ringreisi käigus Omaani, Afganistani ja Bahreini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles