Mattis: USA peaks jätkama saudide toetamist Jeemeni sõjas

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA kaitseminister James Mattis neljapäeval Bahreini pealinnas Manamas sõjaväelastega kohtumas.
USA kaitseminister James Mattis neljapäeval Bahreini pealinnas Manamas sõjaväelastega kohtumas. Foto: AFP/SCANPIX

USA-Saudi

USA kaitseminister James Mattis palus kongressil mitte segada riigi tegevust Jeemeni sõjas, kus Ühendriigid toetavad Saudi Araabia juhitavat koalitsiooni.

Iraani toetusega huthid hõivasid Sanaa 2014. aasta septembris ja vallutasid seejärel suure osa riigi põhja- ja keskosast. 2015. aasta märtsis sekkus Jeemeni presidendi Abedrabbo Mansour Hadi valitsuse toetuseks konflikti Saudi Araabia juhitav sõjaline koalitsioon.

ÜRO hinnangul on koalitsiooni õhurünnakud, selle kehtestatud blokaad ja sõja venimajäämine tekitanud Araabia poolsaare riigis maailma suurima humanitaarkatastroofi.

Senat peaks järgmisel nädalal hääletama meetme üle, mis piiraks USA seotust Jeemeni verise kodusõjaga.

Mõned Ühendriikide seadusandjad on pikka aega väljendanud muret konflikti üle, mis on kaasa toonud palju tsiviilohvreid ja põhjustanud humanitaarkriisi.

USA kaitseministeerium on osutanud alates 2015. aastast Saudi Araabiale "mittelahingulist" tuge, mis hõlmab luureinfo jagamist ning selle sõjalennukite õhus tankimist.

Kriitikute sõnul ei oleks Ar-Riyad suuteline ilma Washingtoni toetuseta kolm aastat kestnud õhusõda käigus hoidma.

Mattis ütles sel nädalal kirjas kongressi liidritele, et Ühendriikide toetuse piiramine saudide operatsioonidele tooks kaasa tsiviilohvrite suurenemise Jeemenis, sest USA luureinfo on õhurünnakute korraldamiseks elutähtis.

"Uued piirangud USA piiratud sõjalisele toetusele võivad suurendada tsiviilohvreid, seada ohtu koostöö meie partneritega terroritõrje alal ja vähendada meie mõju saudide juures - kõik see võib veelgi halvendada olukorda ja humanitaarkriisi," kirjutas kaitseminister.

Mattis ütles Bahreinist naastes teda saatvatele ajakirjanikele, et USA ja Saudi Araabia praegune kurss aitab viia Jeemeni kriisi ÜRO toetatud rahuleppe poole. "Me peame suunama selle läbirääkimistel põhineva lahenduseni ja me usume, et meie poliitika on praegu õige. See oli minu kirja tuum," lausus ta.

USA toetuse kadumine tooks kaasa Iraani suurema sekkumise sõtta, lausus kaitseminister, lisades, et see teeks võimalikuks "uued ballistilised raketilöögid Saudi Araabiale ja ohustaks elutähtsaid laevateid, suurendades seeläbi piirkondliku konflikti ohtu".

Järgmisel nädalal külastab Ühendriike Saudi kroonprints ja kaitseminister Mohammed bin Salman.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles