Mugabe: Zimbabwe võimuvahetus tuleks tagasi pöörata

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Robert Mugabe.
Robert Mugabe. Foto: Stringer/Reuters/Scanpix

Zimbabwe endine president Robert Mugabe kirjeldas neljapäevases teleusutluses oma ametist lahkumist kui riigipööret, mis tuleb tagasi pöörata.

«Ma ütlen, et see oli riigipööre – mõned inimesed on keeldunud seda riigipöördeks nimetamast,» ütles Mugabe, viidates sõjaväe põgusale võimuvõtmisele, mille tulemusena ta sunniti tagasi astuma ja tema asemele asus Emmerson Mnangagwa.

«Me peame tagasi pöörama selle teotuse, mille oleme ise endale peale pannud, me pole seda ära teeninud... Zimbabwe pole seda ära teeninud,» lausus 94-aastane Mugabe Lõuna-Aafrika ringhäälingule SABC antud intervjuus.

Teises sarnases keevalises intervjuus ütles eakas endine riigipea Briti ITV Newsile, et tal ei ole mingit soovi võimule naasta. «Ma ei soovi loomulikult olla president,» märkis ta. «Ma olen nüüd 94-aastane.»

Mugabe ütles mõlemas usutluses, et ei vihka oma 75-aastast ametijärglast president Mnangagwat, kuid süüdistas teda kogu rahva reetmises.

Tagandatud liider kinnitas, et ei hakka kunagi Mnangagwaga koostööd tegema ja väitis tema presidentuuri olevat ebaseadusliku ja põhiseaduse vastase.

«Inimesed tuleb valitsusse valida kohasel viisil. Ma olen valmis arutama, valmis abistama selles protsessis – kuid mind tuleb kutsuda,» lisas ta.

Johannesburgis asuva mõttekoja Lõuna-Aafrika poliitmajandus analüütik Gideon Chitanga ütles, et Mugabe sekkumine oli märkimisväärne, arvestades lähenevaid valimisi.

Presidendivalimised leiavad ilmselt aset augusti lõpus ning siis seisab Mnangagwal ees tema esimene tõsine valimiseksam. «Oma peas näeb ta (Mugabe) endiselt ennast probleemi osana ja lahendusena,» lausus Chitanga.

Mugabe ülesastumise meedias korraldas erakond Rahvuspatriootlik Rinne (NPF), mis loodab Mnangagwa valitsuse valimistel võimult tõrjuda.

Mugabe kauaaegne liitlane Mnangagwa püüab põllumajandusele tõsise hoobi andnud valgetelt maade konfiskeerimise poliitika tagasi keerata ja pakub vähestele allesjäänud farmeritele maad ja kindlust, et seda uuesti ei sundvõõrandata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles