Hiina keelab «ebausaldusväärsetel» inimestel rongisõidu ja lendamise

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reisjad Pekingi rongijaamas.
Reisjad Pekingi rongijaamas. Foto: NICOLAS ASFOURI / AFP / SCANPIX

Hiina teatas nn sotsiaalse krediidi süsteemi loomisest, mille alusel saab väärtegusid sooritanud inimestelt võtta kuni aastaks õiguse lennata lennukiga või reisida rongiga.

Reiskeelu nimekirja kantakse inimesed, kes on levitanud valeinformatsiooni terrorismi kohta või põhjustanud probleeme lennukis viibides, aga ka need, kes kasutavad aegunud sõidupiletit või suitsetavad rongis, teatas Hiina riiklik arengu- ja reformikomisjon oma veebilehel.

Samuti karistatakse finantseksimustega vahelejäänuid: näiteks tööandjaid, kes pole tasunud sotsiaalmaksu, või inimesi, kes on jätnud trahvid tasumata.

Reisikeelde hakatakse määrama alates 1. maist.

Muudatus on Hiina riigi teatel kooskõlas president Xi Jinping plaaniga kehtestada laiem sotsiaalse krediidi süsteemi, mis lähtub põhimõttest, et kes on kord näidanud end ebausaldusväärsena, sellele kehtivad igavesti teatud piirangud. Tulevikus peaks hakkama riigiasutused omavahel jagama informatsiooni kodanike usaldusväärsuse kohta ja karistama nn sotsiaalse krediidi skoori aluse.

Tegelikult rakendatakse omamoodi sotsiaalse krediidi süsteemi Hiina siseriiklikus transpordis juba praegu. Näiteks teatas ülemkohus 2017. aasta alguses pressikonverentsil, et 6,15 miljonil Hiina kodanikul on keelatud lendamine nn sotsiaalsete väärtegude tõttu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles