Macron ja Merkel tahavad EL-i reformide teekaarti juuniks (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Emmanuel Macron ja Angela Merkel Tallinnas.
Emmanuel Macron ja Angela Merkel Tallinnas. Foto: JANEK SKARZYNSKI/AFP/Scanpix

Euroopa Liidu liikmesriigid peaksid juuniks koostama «selge ja ambitsioonika» EL-i reformide teekaardi, lausus Prantsuse president Emmanuel Macron pärast kohtumist Saksa kantsleri Angela Merkeliga.

«Eurotsooni asjus, migratsiooni-, kaitse-, uurimis-, haridus- ja teistes suurtes valdkondades, mille oleme suutnud tuvastada, kehtestame juuniks selge ja ambitsioonika teekaardi,» lausus Macron.

Merkeliga toetas juuni tähtaega. «Peame saavutama tulemusi juuniks,» lausus ta.

Macron ärgitab EL-i riike võtma ette reformid, et blokki uut elu puhuda. Ettepanekute seas on eurotsooni rahandusministri ja eelarve loomine, kuid mõned Euroopa liidrid suhtuvad Macroni algatusse tõrksalt.

Macron loodab toetust Merkelilt, kes juhib Euroopa suurimat majandust, kuid ta pidi kava pea kuueks kuuks ootele panema, sest Saksa erakondadel olid raskused koalitsiooni moodustamisega.

Merkel vannutati kolmapäeval ametisse ning reedel külastas ta ametiaja esimese välisriigina Prantsusmaad.

Kantsler rõhutas pärast kohtumist, et Prantsusmaa ja Saksa suhe on Euroopa tuleviku seisukohast jätkuvalt väga tähtis.

«Me pole alguses alati samal arvamusel, kuid Prantsusmaa ja Saksamaa on varem koos palju saavutanud. Nüüd tahame leida ühiseid edasisi teid,» lisas Merkel.

«Olen pühendunud sinna jõudmisele ja arvan, et suudame seda. Rohkem kui kunagi varem on vaja, et Euroopa oleks ühtne geopoliitilises olukorras, milles multilateralism on surve all.»

Macroni sõnul on EL-i jaoks keskselt tähtis leida ühine tee edasi ajal, mil blokk seisab silmitsi väljakutsetega, nagu Brexit, migratsioon ja populismi tõus.

Prantsuse president õnnitles Saksa kantslerit uue valitsuse moodustamise puhul. «Pean ütlema, et kogu rõõm oli meiepoolne, kui see hästi lõppes,» ütles president.

Macron kordas ka toetust Suurbritanniale pärast Vene endise topeltagendi mõrvamise katset.

"Me mõistame hukka selle Venemaa sekkumise, sest kõik paneb meid uskuma, et tõepoolest Venemaa" on selle närvimürgirünnaku taga, lausus Macron.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles