FBI asejuht vallandati ööpäev enne pensionile jäämist (4)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
FBI asedirektor Andrew McCabe, taustal USA justiitsminister Jeff Sessions.
FBI asedirektor Andrew McCabe, taustal USA justiitsminister Jeff Sessions. Foto: Jim Watson/AFP/Scanpix

USA Föderaalse Juurdlusbüroo (FBI) asejuht Andrew McCabe vallandati eile vaid umbes ööpäev enne pensionile jäämist, teatasid võimuesindajad ja meediakanalid.

«Ma tühistasin Andrew McCabe´i töölepingu ja see jõustub koheselt,» kinnitas justiitsminister Jeff Sessions ametlikus avalduses.

Sessions põhjendas päevapealt vallandamist endise asejuhi ametialaste rikkumistega. Sessions kinnitas, et otsus langetati pärast põhjalikku ja erapooletut uurimist.

Justiitsministeeriumi teatel tuvastas sisejuurdlus, et McCabe oli selleks volitusi omamata avalikustanud meediale informatsiooni ja polnud mitmetes oma ütlustes täielikult siiras.

«FBI ootab igalt oma töötajaid kõige kõige kõrgemaid standardeid aususes ja usaldusväärsuses,» märkis Sessions.

President Donald Trumpi ägeda kriitika alla langenud McCabe teatas ametist lahkumisest juba jaanuaris, kuid lootis püsida FBI palgal senikaua, kuni saab ametlikult pensionile jääda.

Trump süüdistas endist asejuhti demokraatide toetamises.

McCabe peatas töö viivitamatult, kuid pidi jääma FBI palgale kuni märtsini, et tagada pensionisoodustused.

McCabe ja FBI tagandatud direktor James Comey mängisid võtmerolli FBI juurdluses, mis puudutas ametialaste elektronkirjade saatmist Hillary Clintoni eraserverilt ajal, mil ta oli välisminister. Mõlemad olid ka seotud esialgse uurimisega Trumpi kampaaniameeskonna kokkumängust Venemaaga valimiste ajal.

President on korduvalt öelnud, et FBI on olnud erapoolik oma juurdluses, mida praegu juhib eriprokurör Robert Mueller, kes ka ise kunagi FBI-d juhtis.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles