May: Moskva otsus Briti diplomaadid välja saata ei muuda tõsiasju (36)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Theresa May.
Theresa May. Foto: SIMON DAWSON/Reuters/Scanpix

Venemaa otsus saata riigist välja 23 Briti diplomaati vastuseks Londoni sarnasele sammule ei muuda tõsiasju seoses endise Vene topeltagendi mürgitamisega Inglismaa linnas, ütles Briti peaminister Theresa May täna.

«Venemaa vastus ei muuda tõsiasju - kahe inimese tapmise katse Suurbritannia pinnal, mille puhul ei ole alternatiivset seletust sellele, et Vene riik on süüdi,» ütles May valitsevate konservatiivide kevadfoorumil.

Vene välisministeerium teatas, et vastuseks Londoni sammudele endise Vene luuraja Sergei Skripali ja tema tütre Julia mürgitamise eest Suurbritannias saadetakse nädala jooksul välja 23 Briti diplomaati.

Liskas peatatakse kogu Venemaal kultuurisuhteid edendava ja haridusvõimalusi pakkuva organisatsiooni Briti Nõukogu tegevus ning lõpetatakse Peterburis Briti konsulaadi taasavamise kokkulepe.

Briti Nõukogu väljendas Moskva otsuse üle pettumust: «Me oleme seisukohal, et kui poliitilistes või diplomaatilistes suhetes tekib raskusi, on just kultuurisidemed ja haridusvõimalused vajalikud, et säilitada jätkuv dialoog inimeste ja institutsioonide vahel.»

Välisministeerium hoiatab Suurbritanniat, et kui Venemaa suhtes astutakse veel ebasõbralikke samme, jätab Vene pool endale õiguse rakendada teisigi vastumeetmeid.

Laurie Bristow.
Laurie Bristow. Foto: GLEB GARANICH/REUTERS

Briti suursaadik Laurie Bristow teatas, et Skripali mürgitamine on rünnak rahvusvahelistele väärtustele.

«Me teeme alati seda, mis on vajalik endi, oma liitlaste ja oma väärtuste kaitseks selliste rünnakute eest, mis ei ole üksnes rünnak Ühendkuningriigile, vaid eeskätt rahvusvahelisele reeglitel põhinevale süsteemile, millest sõltub kõigi riikide, sealhulgas ka Venemaa ohutus ja julgeolek,» ütles Bristow ajakirjanikele pärast Vene välisministeeriumist lahkumist.

«See kriis tekkis õõvastava rünnaku tõttu Ühendkuningriigis, kahe inimese mõrvakatse tõttu, milleks kasutati Venemaal väljatöötatud keemiarelva, mida Venemaa ei ole Keemiarelvade Keelustamise Organisatsioonis (OPCW) deklareerinud, nagu ta on keemiarelvakonventsiooniga kohustatud,» lisas suursaadik.

Briti välisministeerium teatas pärast Venemaa vastumeetmete avalikustamist, et Moskva sammud olid ootuspärased ja riiklik julgeolekunõukogu kohtub järgmise nädala algul edasiste sammude kaalumiseks.

Vene saadik Keemiarelvade Keelustamise Organisatsioonis (OPCW) ütles, et Venemaal ei ole kunagi olnud Novitšoki-nimelist programmi ja riik ei ole keemiarelvakonventsiooni (CWC) rikkunud.

«Me eitame konventsiooni rikkumise süüdistust. Ma rõhutan, Vene föderatsioonis ei ole mitte kunagi olnud programmi koodnimega Novitšok,» ütles saadik Aleksander Šulgin.

Tema sõnul on hoopis vägagi tõenäoline, et endise luuraja Sergei Skripal mürgitamiseks kasutatud aine pärineb USA või Suurbritannia laboritest.

«On märkimisväärne tõenäosus, on ülimalt tõenäoline, et Salisburys kasutatud aine pärineb mõne lääneriigi laboratooriumidest, kus niisuguseid aineid edukalt välja töötati, nagu tõestavad publikatsioonid avalikes allikates,» ütles Šulgin Interfaxile.

«Ma ei hakka hämama, vaid nimetan neid riike otse. Nendeks on eeskätt Suurbritannia ise ja USA,» märkis Šulgin, lisades, et Venemaa taotleb osalemist Skripali juhtumi uurimises.

Kommentaarid (36)
Copy
Tagasi üles