Trump sattus FBI asejuhi vallandamist kiites kriitika alla (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trump.
Donald Trump. Foto: Win McNamee/ Pool via CNP / MEGA / Scanpix

USA president Donald Trump kiitis eile justiitsministeeriumi otsust vallandada päev enne erruminekut Föderaalse Juurdlusbüroo (FBI) asedirektor, kuid tema kriitikud nimetasid seda ohtlikuks võtteks, mis on suunatud FBI ja eriprokurör Robert Muelleri diskrediteerimisele.

Justiitsminister Jeff Sessions teatas reedel, et tühistas Andrew McCabe´i töölepingu päev enne seda, kui 21-aastase FBI staažiga asedirektor pidi erru minema.

McCabe oli pärast FBI endise direktori James Comey vallandamist 2017. aasta 9. mail sama aasta 2. augustini FBI direktori kohusetäitja. Jaanuaris astus ta FBI asedirektori kohalt tagasi.

Eriprokurör Robert Mueller viib läbi juurdlust, uurides Trumpi kampaania ja Venemaa võimalikku kokkumängu ning seda, kas Trumpi tegevus FBI toonase direktori Comey vallandamisel liigitub õigusemõistmise takistamiseks.

Comey vallandamine käivitas sündmusteahela, mis viis eriprokuröri ametisse nimetamiseni. Enne seda uuris Trumpi kampaaniameeskonna ja Venemaa kokkumängu FBI.

«Andrew McCabe on vallandatud, suur päev FBI töökatele meestele ja naistele, suur päev demokraatiale,» kuulutas Trump Sessionsi teadaande järel Twitteris. «Vagatsev James Comey oli tema ülemus ja kohtles McCabe´i kooripoisina. Ta teadis kõike valedest ja korruptsioonist FBI ladvikus!»

Andrew McCabe.
Andrew McCabe. Foto: Alex Brandon/AP

McCabe eitas igasugust väärkäitumist ja ütles, et on Trumpi valitsuse FBI ja eriprokuröri vastase sõja ohver.

«Justiitsministeeriumi peadirektori läbiviidud sisejuurdlus muutus osaks valitsuse seninägematust jõupingutusest, mille eesotsas oli president ise, et kõrvaldada mind ametist, hävitada mu maine ja potentsiaalselt võtta mult ära pension, mille väljateenimiseks töötasin 21 aastat,» sõnas McCabe.

Presidendi kriitikud näevad sammus Trumpi katset sundida justiitsministeeriumit Muelleri juurdlusele lõppu tegema.

Trumpi isiklik advokaat John Down avaldaski eile väljaandele Daily Beast lootust, et asejustiitsminister Rod Rosenstein järgib sisejuurdluse eeskuju ja teeb lõpu kokkumängu Venemaaga uurivale juurdlusele, mille «orkestreeris McCabe´i ülemus James Comey petturlikule ja korrumpeerunud toimikule toetudes».

Justiitsministeeriumi teatel tuvastas sisejuurdlus, et McCabe oli selleks volitusi omamata avalikustanud meediale informatsiooni ja polnud mitmetes oma ütlustes täielikult siiras.

«FBI ootab igalt oma töötajalt kõige kõrgemaid standardeid aususes ja usaldusväärsuses,» märkis Sessions.

Vande all valetamine on FBI-s vallandamisega karistatav rikkumine, kuid justiitsministeeriumi sammu poliitiliselt laetud kontekst tekitab McCabe´i toetajate seas hulgaliselt küsimusi.

Luure Keskagentuuri (CIA) endine direktor John Brennan kritiseeris eile teravalt presidenti. «Kui teie äraostetavuse, moraalse alatuse ja poliitilise korruptsiooni täielik ulatus avalikuks saab, võtate häbistatud demagoogina sisse oma õiguspärase koha ajaloo prügikastis,» kirjutas Brennan.

Demokraadist esindajatekoja liige Adam Schiff ütles, et McCabe´i vallandamine pärast seda, kui Trump ärgitas justiitsministeeriumi talle pensionit mitte maksma, jätab teole vastiku pleki.

Sisejuurdlus puudutas FBI uurimist demokraatide endise presidendikandidaadi ja endise välisministri Hillary Clintoni tegevuse suhtes erameilikonto kasutamises ametialaseks kirjavahetuseks. Comey ja McCabe etendasid juurdluses võtmerolli.

Andrew McCabe tegi märkmeid keskusteludest president Donald Trumpiga, teatasid telekanal CNN ja ajaleht New York Times. McCabe kirjutas ühtlasi üles, mida rääkis talle oma vestlustest Trumpiga FBI juht James Comey.

Esialgu pole selge, kuidas märkmete ehtsust või sisu tõelevastavust kavatsetakse tõestada.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles