Briti komisjon viitab Brexiti edasilükkamise võimalusele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Liidu lipp Briti parlamendihoone juures.
Euroopa Liidu lipp Briti parlamendihoone juures. Foto: Victoria Jones/PA Wire/PA Images/Scanpix

Suurbritannia ametlik Euroopa Liidust lahkumine võib edasi lükkuda, sest paljudele võtmeprobleemidele ei ole veel lahendust leitud, ütles Westminsteri Brexiti-komisjon täna.

Euroopa Liidust lahkumise komisjon ütles värskes raportis, et olulistes küsimustes nagu Põhja-Iirimaa ja Iiri Vabariigi piiri avatuna hoidmine on edusammud kasinad.

Suurbritannia peaks lahkuma EL-ist 29. märtsil 2019. Läbirääkimised tulevase partnerluse üle peaksid seega lõpule jõudma tänavu oktoobriks.

«Kui tulevase partnerluse olulistes aspektides jääb 2018. aasta oktoobris kokkulepe saavutamata, peab valitsus taotlema artikkel 50 aja piiratud pikendamist,» ütles komisjon, mille liikmete enamus toetas 2016. aasta referendumil EL-i jäämist.

Komisjoni esimees Hilary Benn ütles, et läbirääkimised on praegu kriitilises faasis, sest tohutus hulgas äärmiselt keerulistes küsimustes kokkuleppele jõudmiseks on jäänud vaid seitse kuud.

«Valitsus peab tulema välja usaldusväärsete ja üksikasjalike ettepanekutega, kuidas tegutseda «hõõrdevabal piiril» Põhja-Iirimaa ja Iiri Vabariigi vahel,» lisas opositsioonilisse Tööparteisse kuuluv parlamendiliige.

«Me ei tea ühtki rahvusvahelist piiri peale EL-i sisepiiride, mis toimiks ilma kontrolli ja füüsilise taristuta. See teeb tõsist muret,» märkis ta.

Brexitit toetav komisjoniliige Jacob Rees-Mogg ütles aga Twitteris, et raportiga püütakse Brexitit peatada.

Ka välisminister Boris Johnson, kes EL-ist lahkumist kindlalt toetab, ei pidanud BBC küsimusele vastates raportit tõsiseltvõetavaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles