Paremäärmusliku PEGIDA juht saadeti Suurbritanniast minema (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lutz Bachmann.
Lutz Bachmann. Foto: ARNO BURGI/AFP/Scanpix

Saksamaa paremäärmusliku liikumise PEGIDA juhil Lutz Bachmannil keelati Suurbritanniasse sisenemine. Bachmann maandus laupäeval Stanstedi lennujaamas. Eile saadeti ta riigist välja.

Kümnete tuhandete osalejatega immigratsioonivastaseid marsse juhtinud Bachmann saabus London Stanstedi lennujaama laupäeva õhtul. Ta peeti kinni ning saadeti järgmise päeva hommikul riigist välja.

Siseministeerium teatas väljaandele Independent, et Bachmannil ei lubatud riiki siseneda, sest see poleks olnud avaliku heaolu huvides. «Piirivalvel on õigus isik riiki mitte lubada, kui tema viibimine Suurbritannias pole avaliku heaolu huvides,» teatas ministeeriumi kõneisik.

Tommy Robinson.
Tommy Robinson. Foto: Leon Neal/AFP/Scanpix

Toetajate sõnul pidi Bachmann esinema koos äärmusrühmituse English Defence League (EDL) asutaja Tommy Robinsoniga. 2013. aastal EDList lahkunud Robinson asutas PEGIDA Suurbritannia haru. PEGIDAt nähakse rassistliku, fašistliku ja ksenofoobse organisatsioonina.

Bachmann astus PEGIDA juhi kohalt tagasi 2015. aastal, kui avalikkuseni jõudis pilt, millel mees esines Adolf Hitlerina. Bachmanni sõnul oli tegu naljaga. Mõni kuu hiljem naasis ta PEGIDA liidri kohale.

Väljaande Sachsische Zeitung andmetel on Bachmann korduvalt süüdi mõistetud. Näiteks on ta vahele jäänud kokaiini müümise, purjus peaga ja ilma juhtimisõiguseta sõitmise ning 16 sissemurdmisega.

Pärast 1998. aastal pika vanglakaristuse saamist põgenes ta Lõuna-Aafrika Vabariiki, aga sealt saadeti ta tagasi Saksamaale.

Antirassistliku organisatsiooni Hope Not Hate (Lootus, mitte viha) kõneisik ütles Independentile, et otsus Bachmanni riiki mitte lubada ei olnud üllatav. «Bachmann on korduvalt süüdi mõistetud rassist, narkodiiler ja varas, kes sarnaselt Tommy Robinsonile on omale nime teinud islamofoobina,» ütles organisatsioon.

Eelmisel nädalal keelati Suurbritanniasse sisenemine veel mitmel äärmuslasel. Näiteks ei lubatud Prantsusmaalt Suurbritannia poole teele asuda kanadalasest aktivist Lauren Southernil. Samuti peeti kinni austerlasest aktivist Martin Sellner ja tema USA kodakondsusega tüdruksõber Britanny Pettibone.

Paar saabus Lutoni lennujaama reedel. Pühapäeval saadeti nad riigist välja.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles