Suur edusamm: Brexiti üleminekuperioodi osas jõuti kokkuleppele (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Michel Barnier (paremal) ja David Davis.
Michel Barnier (paremal) ja David Davis. Foto: Virginia Mayo/AP/Scanpix

Euroopa Liit ja Ühendkuningriik saavutasid täna kokkuleppe Brexiti-järgses üleminekuperioodis, mis kestab pea kaks aastat pärast Ühendkuningriigi lahkumist Euroopa Liidust, ütles Euroopa Liidu pealäbirääkija Michel Barnier.

«Saavutasime kokkuleppe üleminekuperioodis,» lausus Barnier pressikonverentsil Brüsselis pärast läbirääkimisi Briti Brexiti-ministri David Davisega. «Üleminekuperioodi pikkus saab olema piiratud,» ütles Barnier.

Üleminekuperiood kestab Suurbritannia lahkumisest järgmise aasta 29. märtsil kuni 2020. aasta 31. detsembrini. Barnieri sõnul ei osale Suurbritannia sellel ajal enam Euroopa Liidu otsuste langetamises, sest ei olda Euroopa Liidu liikmed. 

«Sellest hoolimata säilitab ta ühisturu ja tolliliidu eelised... ning peab seetõttu austama kõiki Euroopa reegleid nagu seda teevad kõik liikmesriigid.» Davise sõnul annab see ettevõtetele ja kodanikele üle Suurbritannia ja Euroopa Liidu nende nõutud kindluse.

Davis oli veendunud, et edusamme toetab ka neljapäeval algav Euroopa Liidu ülemkogu. Tema sõnul jõuti kõnelustel kokkuleppele, et rahvusvahelised kokkulepped kehtivad Suurbritannia suhtes ka üleminekuperioodil pärast Suurbritannia lahkumist Euroopa Liidust järgmise aasta märtsis.

Davis lisas, et pooled leppisid kokku ühiskomitee loomises, mis hakkab lahendama üleminekuperioodil tekkivaid võimalikke vaidlusi.

Kokku lepiti ka Brexiti-järgse Iiri piiri toetuslahenduse kirjutamises tulevasse lahkumisleppesse, ütles Barnier. «Jõudsime täna kokkuleppele, et toetuslahendus peab olema lahkumisleppe õigusliku teksti osa,» ütles Barnier ajakirjanikele. Briti peaminister Theresa May lükkas selle idee kahe nädala eest vastuvõetamatuna tagasi.

Leppekanne tähendaks, et seniteadmata sisuga toetuslahendus jõustub juhul, kui pooled ei suuda jõua Ühendkuningriigi Euroopa Liidust lahkumise ajaks muus lahenduses kokkuleppele või kõnelused on veel pooleli.

Selle alusel oleks Brexiti järel teada konkreetne lahendus ja see jätab läbirääkijatele võimaluse leida Iirimaad ja Põhja-Iirimaad eraldavale piirile muu lahendus, näiteks Euroopa Liidu-Briti kaubandusleppe raames.

Barnier ja Davis kohtusid täna Brüsselis pärast nädalavahetusel toimunud intensiivseid kõnelusi. Kõnelused keskendusid kokkuleppe saavutamisele üleminekuperioodis, mille vältel Suurbritannia jätkab Euroopa Liidu reeglite täitmist.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles