Allikas: Sarkozy viidi jõuga ülekuulamisele (22)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muammar Gaddafi (vasakul) ja Nicolas Sarkozy.
Muammar Gaddafi (vasakul) ja Nicolas Sarkozy. Foto: POOL/REUTERS/Scanpix

Endine Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy võeti täna hommikul vahi alla. Allikate kohaselt tuli ekspresident jõuga ülekuulamisele toimetada. 

Nicolas Sarkozy.
Nicolas Sarkozy. Foto: CHRISTOPHE SAIDI/SIPA/SCANPIX

Politsei pidas 63-aastase Sarkozy kinni varahommikul ja teda kuulavad Nanterre'is üle korruptsiooni-, rahapesu- ja maksupettuse vastasele võitluse spetsialiseerinud politseinikud. Seni oli Sarkozy ülekuulamistel osalemisest keeldunud.

Juurdlus on seotud Sarkozy 2007. aasta valimiskampaaniaga, mida Prantsuse meedia andmete kohaselt võidi finantseerida Liibüa toonase liidri Muammar Gaddafi rahadega.  

Väidetakse, et Sarkozy võttis Gaddafi režiimilt vastu 50 miljonit eurot. Neid väiteid on korranud ka Gaddafi poeg ja Liibanoni päritolu Prantsusmaa ärimees Ziad Takieddine.

Prantsuse väljaanne Mediapart avaldas 2012. aastal dokumendi, mille oli väidetavalt allkirjastanud Liibüa luurejuht ja millest selgus, et Gaddafi nõustus rahastama Sarkozy kampaaniat 50 miljoni euroga

Saif al-Islam Gaddafi.
Saif al-Islam Gaddafi. Foto: ISMAIL ZITOUNY/REUTERS/Scanpix

2011. aastal ütles diktaatori poeg Saif al-Islam Gaddafi Euronewsile: «Sarkozy peab Liibüast kampaania rahastuseks saadud raha tagasi maksma. Me finantseerisime tema kampaaniat ja meil on tõendid. Esimene asi mida nõuame on, et see kloun annab Liibüa inimestele raha tagasi.»

Takieddine väitel viis ta kolm sularahaga täidetud kohvrit 2006. ja 2007. aastal Pariisi. Tol ajal oli Sarkozy Prantsusmaa siseminister. 

Takieddine ütles usutluses Mediapartile, et viis iga kord 1,5-2 miljonit eurot 200- ja 500-eurostes rahatähtedes ning et raha andis talle Gaddafi sõjaväeluure juht Abdallah Senussi.

Endine minister ja Sarkozy lähedane liitlane Brice Hortefeux kuulatakse samuti täna politsei poolt üle, väidab Reutersi allikas.

Claude Guéant.
Claude Guéant. Foto: JEAN-PHILIPPE ARLES/REUTERS/Scanpix

Rahastust uurinud Prantsusmaa Mediapart teatas, et ühe Liibüa valitsuse protokolliametnikust tunnistaja sõnul rahastati Sarkozyd 50 miljoni euroga. 20 miljonit sellest anti sularahas ja 30 miljonit kanti Sarkozy kampaaniale elektroonilisel teel. Prantsusmaa poolelt olevat raha vastu võtnud Sarkozy kampaaniajuht Claude Guéant ja endine diplomaat Boris Boillon. 

Prantsusmaa seaduste kohaselt tohtis sel ajal kampaaniale maksimaalselt kulutada 21 miljonit eurot. Väidetavad maksed rikuksid Prantsusmaa seadust ka välisrahastuse ja kampaaniarahade päritolu osas. Sarkozy on väiteid korduvalt eitanud.  

Väljaande Le Monde teatel on tegu esimese korraga, mil Sarkozy 2013. aastal alustatud juurdluse käigus üle kuulatakse. Kui süüdistust ei esitata, siis võib Sarkozy vahi alla jääda kuni 48 tunniks.  

Politsei uurib seda süüdistust, 500 000 euro suurust sularahaülekannet Sarkozy liitlasele Guéantile ning Prantsusmaa lõunaosas asuva luksusvilla müüki 2009. aastal Liibüa investeerimisfirmale väidetavalt turuhinnast oluliselt suurema hinnaga.

Seitse kuud pärast valimisvõitu 2007. aastal kutsus Sarkozy Gaddafi Pariisi, kus nad sõlmisid mitu suurt relva- ja tuumaenergiamüügi tehingut.

Gaddafi oli Liibüa pikaaegne diktaator, kes valitses riiki alates 1969. aastast kuni surmani 2011. aastal. Mõni kuu enne diktaatori surma andis rahvusvaheline kriminaalkohus välja Gaddafi vahistamiskäsu. Teda süüdistati inimsusevastastes kuritegudes.

2011. aasta oktoobris tabasid Liibüa ülestõusnud Gaddafi ja hukkasid diktaatori.

Gaddafi ja Sarkozy Tripolis.
Gaddafi ja Sarkozy Tripolis. Foto: PASCAL ROSSIGNOL/REUTERS/Scanpix

Sarkozy oli Prantsusmaa president aastatel 2007-2012. Ta lootis kandideerida ka eelmisel aastal toimunud presidendivalimistel, aga ei suutnud oma erakonna sees piisavalt toetust koguda ja pidi Francois Fillonile ning Alain Juppele alla vanduma. 

Sarkozy eelkäija Jacques Chirac mõisteti 2011. aastal süüdi, sest ta hoidis oma poliitilisi liitlasi rahva raha eest fantoomtöökohtadel. 

Kommentaarid (22)
Copy
Tagasi üles