Saksa äärmuslased: Süüria on turvaline riik (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria poiss hävitatud Ida-Ghoutas.
Süüria poiss hävitatud Ida-Ghoutas. Foto: LOUAI BESHARA/AFP/Scanpix

Saksamaa parempopulistliku erakonna Alternatiiv Saksamaale (AfD) poliitikud, kes külastasid sel kuul Süüriat, väitsid eile, et tegu on turvalise riigiga ja Süüria põgenikud võiks Saksamaalt oma kodumaale tagasi saata.

Seitse AfD poliitikut külastasid Süüriat, et tutvuda sealsete oludega. Loodeti edasi arendada oma erakonna ideed, mille kohaselt tuleks Saksamaal viibivad pool miljonit Süüria põgenikku tagasi saata. Nordrhein-Westfaleni Liidumaa parlamenti kuuluva Christian Blexi poolt organiseeritud reisil sooviti olukorda ise hinnata. Ülejäänud Saksamaa erakonnad mõistsid AfD poliitikute reisi hukka.

Eilsel pressikonverentsil andsid Süürias käinud poliitikud sealsest olukorrast ülevaate. Blexi sõnul pole kahtlust, et Süürias on endiselt sõjatsoonid, aga on ka piirkondi, mis pole sugugi mitte hävitatud. Rõhutati, et praegu Saksamaal elavad põgenikud tuleks tagasi saata.

AfD parlamendisaadik Armin-Paulus Hampel pakkus, et Saksamaa valitsus või Euroopa Liit võiks kasutada oma vahendeid, et Süüria president Bashar al-Assadi mõjutada ja panna ta nõustuma tingimustega, mille kohaselt võtaks al-Assad põgenikud riiki tagasi, aga ei vangistaks oma kriitikuid. Hampeli sõnul võib raha olla Assadi veenmiseks parim meetod.

Süürias kohtusid AfD poliitikud mitme ministri ja ka ülemmuftiga. Kohtuti vaid al-Assadi liitlastega ja mitte Süüria opositsiooni esindajatega.

Eelmisel nädalal möödus Süüria konflikti algusest kaheksa aastat. Selle käigus on hukkunud üle 350 000 inimese. Kodudest on pidanud põgenema miljonid, kellest paljud on otsustanud võtta ette teekonna Euroopasse.

Delegatsiooni kohtumine ülemmuftiga.
Delegatsiooni kohtumine ülemmuftiga. Foto: AFP/Scanpix
Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles