Xi: oleme valmis veristeks lahinguteks (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Xi Jinping.
Xi Jinping. Foto: Xinhua/Sipa USA/Scanpix

Hiina president Xi Jinping pidas täna Hiina Rahvuskongressi ees rahvusliku sisuga kõne, mille väitis muu hulgas, et Hiina on valmis vaenlaste vastu veriseid lahinguid pidama.

Xi lubas kõnes noorendamist ja hoiatas katsete eest Hiina ühtsust lõhestada.

Hiljuti võeti vastu seadusemuudatus, mis kaotab piirangud Xi ametiajale. See võib suure tõenäosusega tähendada, et Xi valitseb Hiinat kuni oma surmani. Rahvakongressi otsus lõpetas kollektiivse juhtimise ajastu, mille viis sisse endine president Deng Xiaoping, tagamaks riigi stabiilsus pärast Mao Zedongi diktatuuri.

Guardianile kõnet kommenteerinud Sydneys asuva Lowy Instituudi Ida-Aasia programmi direktor Merriden Varrall usub, et rahvusliku sisuga kõne oli eelkõige mõeldud kodumaisele publikule.

Xi paistab arvavat, et ülejäänud maailm üritab takistada Hiina rahumeelset globaalset tõusu ja rõhutas vajadust arengut igal juhul jätkata. «Hiina areng ei kujuta ühelegi teisele riigile ohtu. Ainult need, kes on harjunud teisi ähvardama, näevad kõiki teisi ohuna,» sõnas ta.

«Hiina rahvas on olnud alistamatu ja järjepidev. Meil on julgus võidelda verine lahing oma vaenlaste vastu kuni selle kibeda lõpuni,» lausus Xi. 

President saatis karmid sõnad teele ka Hongkongi ja Taiwani aktivistide suunas. Hongkongi poliitikud on viimastel aastatel nõudnud suuremat autonoomiat, mõned isegi täielikku iseseisvust. 2016. aasta Taiwani valimistel sai võimule president, kes on Hiinaga sidemete tugevdamise osas ettevaatlikul seisukohal.

«Kõik teod ja trikid riigi lõhestamiseks on määratud läbikukkumisele, mõistetakse rahva poolt hukka ja neid karistab ajalugu,» sõnas president. «Hiina inimesed jagavad ühist usku, et pole kunagi lubatud ja Hiinast on täiesti võimatu eraldada ühtki tolli meie suure riigi territooriumist,» jätkas ta.

Xi rõhutas oma kõnes ka sotsialismi olulisust. «Ajalugu on juba tõestanud ja jätkab tõestamist, et ainult sotsialism saab Hiina päästa,» ütles Xi. Presidendi sõnul on ja jääb Kommunistlik Partei riigi kõrgeimaks poliitiliseks juhiks ja alustagatiseks saavutamaks Hiina rahva suurt taastulemist.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles