Haridus ajab tülli: Ungari takistab Ukraina pürgimist NATOsse (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noored kadetid Kiievis asuvas koolis. Ukraina haridusseaduse muudatus on Ungari vihale ajanud.
Noored kadetid Kiievis asuvas koolis. Ukraina haridusseaduse muudatus on Ungari vihale ajanud. Foto: Efrem Lukatsky/AP/Scanpix

Ungari ei toeta aprilliks kavandatud Euroopa Liidu ja Ukraina kaitseministrite kohtumist ja tõkestab Ukraina-NATO komisjoni istungi Ukraina presidendi Petro Porošenko osalusel juulis, ütles Ungari välisminister Péter Szijjártó.

Peter Szijjarto.
Peter Szijjarto. Foto: ATTILA KISBENEDEK/AFP/Scanpix

«Ungaril ei ole Ukraina suhtes muid instrumente, kui tõkestada Kiievi rahvusvahelised, Euroopa ja NATO pürgimused. Vastavalt ei toeta Ungari  Euroopa Liidu ja Ukraina kaitseministrite kohtumist ja tõkestab Ukraina-NATO suvise tippkohtumise,» ütles Szijjártó Brüsselis Euroopa Liidu välisministrite kohtumisel, edastas Ungari valitsuse veebileht.

Aprillis kohtuvad Brüsselis NATO kaitseministrid ning allianss sooviks selle raames korraldada kaitseministrite tasandil ka NATO-Ukraina komisjoni istungi. Juulis peetakse Brüsselis NATO tippkohtumine.

Välisminister märkis, et Ungari toetab neid kohtumisi vaid juhul, kui Kiiev tagab, et Ukraina haridusseadus ei jõustu enne 2023. aastat.

«Ukraina peab tagama, et vähemuste õigusi jõhkralt rikkuv seadus ei jõustu selle aja jooksul mingil kujul, Kiiev viib selle aja jooksul läbi vajalikud konsultatsioonid ungarlaste kogukonnaga ning viib ellu neil läbirääkimistel kokkulepitu,» selgitas Szijjártó.

Ta rõhutas, et Ungari ja Euroopa Liit ootavad Ukrainalt Venezia komisjoni soovituste täitmist, nõupidamist rahvusvähemustega ja nende olemasolevate õiguste tõsise vähendamise keelamist. «Selleks tuleb alustada läbirääkimisi ungari kogukonnaga ja peatada Ukraina haridusseaduse elluviimine,» ütles Szijjártó.

Tema sõnutsi ootab Ungari lisaks sellele Ukrainalt õiguslikke tagatisi kokkulepetele, sest vaatamata suulistele lubadustele toimub seal kõik vastupidi.

Petro Porošenko.
Petro Porošenko. Foto: VALENTYN OGIRENKO/REUTERS/Scanpix

Ungari välisminister meenutas, et Ungari on koos Poola ja Slovakkiaga üks kolmest Euroopa Liidu riigist, kes pärast tüli Vene Gazpromiga tarnib Ukrainasse gaasi.

Ukraina ülemraada võttis septembris vastu haridusseaduse, mille järgi tuleb rahvusvähemuste keeltes antav haridus kolme aastaga üle viia ukraina keelele. President Petro Porošenko kuulutas seaduse välja 27. septembril.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles