Turu pussitaja otsis ISISelt tunnustust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Abderrahman Bouanani varjas eelmisel aastal oma nägu, mil ta ilmus kohtu ette videosilla kaudu.
Abderrahman Bouanani varjas eelmisel aastal oma nägu, mil ta ilmus kohtu ette videosilla kaudu. Foto: Tomi Hanninen/SIPA/Scanpix

Täna tehti teatavaks ütlused, mille andis eeluurimise käigus eelmisel aastal Soomes Turu linnas inimesi noaga rünnanud Abderrahman Bouanane.

Pussitaja sõnul tahtis veretöö toime panna tema seesmine isik ja otsuse ründamiseks langetas ta Turu keskväljaku jäätiseputka juures. Tema sõnul tahtis seesmine isik tappa, aga teine mitte.

Kahtlusalusel oli Turu Kauppatorile jõudes paha olla ja ta tahtis süüa. Pärast jäätise söömist hakkas tal aga veelgi halvem ja siis otsustas ta toime panna noarünnaku, millele oli eelmisel ööl mõelnud. Väidetavalt oli tema eesmärgiks tappa kaks inimest.

Otsus vägivalla ja terariista kasutamise kohta sündis pussitamisele eelnenud ööl. Alguses kavandas kahtlusalune enese sõnul pussnoa ostmist, aga kartis, et politsei saab sellest teada. Nii haaras ta kaasa kaks nuga oma sõbra korterist. Noa peitis ta taskusse või rahakoti vahele.

Politseile rääkis ta ka, et tahtis levitada terrorirühmituse Islamiriik (ISIS) sõnumit. Väidetavalt soovis ta jätta mulje, et ISIS pole väike ega lootusetu ja tõestada, et ISISe sõdurid on kõikjal. Politseile rääkis pussitaja, et mäletas kolme inimese ründamist, aga ei teadnud, kas nad ka jäid ellu.

1994. aastal sündinud marokolane ründas eelmise aasta 18. augustil Turu Kauppatoril ja selle läheduses mitmeid inimesi. Kaks ohvrit said surma ning kaheksa vigastada. Lõpuks tulistasid politseinikud meest jalga ja pidasid ta kinni. Enda sõnul soovis noormees surra märtrina ehk politseiniku kuuli läbi. 

Ta väitis, et tegutses ISISe sõdurina ja nimetas ühe rünnaku põhjusena näiteks lääneriikide rünnakuid Raqqas. Ründaja soovis, et ISIS loeks teda oma võitlejaks ja võtaks tema tegude eest vastutuse.

Politseinikud ründajat vahistamas.
Politseinikud ründajat vahistamas. Foto: Xinhua/Sipa USA/Scanpix

Pussitaja telefonist leiti ISISe fotosid, kus oli muu hulgas kujutatud ka hukkamisi. Väidetavalt oli ta radikaliseerunud vaid mõni kuu enne rünnakut. Enda sõnul polnud mees enne ramadaani isegi eriti usklik.

Ramadaani lõpu paiku (mais ja juunis) hakkas ta vaatama videoid ISISe kohta. Sellega tekkis tal ka sümpaatia rühmituse vastu.

Ta oli plaaninud Süüriasse sõdima minna ning mehe tuttavate sõnul üritas ta korduvalt panna ka neid ISISe suhtes positiivselt mõtlema.

Enne pussitamist ööbis ta Turu lähedal Kaarinas oma tuttavate juures. Saatuslikul päeval sõitis ründaja jalgrattaga Turu kesklinna poole.

Turus võttis ta osa palvusest ja salvestas seejärel video, milles rääkis usust. Videos oli korduvalt mainitud ka lääneriikide «vale usk». Samuti tutvustas ta oma arvamust sellest, kes ohustavad moslemeid. Videot jagas pussitaja suhtlusvõrgustikus Telegram, politsei leidis selle telefonist.

Mošeest liikus Bouanane bussijaama, kus plaanis algselt rünnata üht sõjaväelast. Kuna sõjaväelase ümber oli palju inimesi, siis otsustas ta seal mitte rünnakut toime panna. Väidetavalt oli noormees mures, et ta tabatakse enne, kui jõuab oma eesmärgi täita. Edasi liikus Bouanane Kauppatorile, kus inimesi pussitas.

Marokolane lootis Soomest varjupaika saada, aga talle öeldi ära. Hetkel pole selge, kas negatiivne vastus oli pussitamise põhjuseks. Vaimse tervise uuringu kohaselt on ründaja siiski täie mõistuse juures.

Mees on teo omaks võtnud, aga pole nõus, et tegu oli terrorirünnakuga. Terroriteo toimepaneku eest on Soomes ette nähtud eluaegne vangistus. Kohtuprotsess saab alguse aprillis. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles