Slovakkia president keeldus uut valitsust kinnitamast

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrej Kiska (paremal) ja Peter Pellegrini.
Andrej Kiska (paremal) ja Peter Pellegrini. Foto: Vladimir Simicek/AFP/Scanpix

Slovakkia president Andrej Kiska keeldus täna heaks kiitmast uut valitsust, öeldes, et selle koosseis peab olema stabiilsem pingete leevendamiseks pärast eelmise peaministri tagasiastumist.

Kiska ütles, et lükkas peaministri kohusetäitja Peter Pellegrini pakutud valitsuse koosseisu tagasi. Pellegrini eelkäija Robert Fico lahkus eelmisel nädalal ametist seoses ajakirjanik Ján Kuciaki mõrvaga puhkenud poliitilise kriisiga.

Kolmeparteiline koalitsioon nimetas Fico asemel valitsusjuhiks senise asepeaministri Pellegrini.

«Ütlesin, et ei kiida välja pakutud valitsuse koosseisu heaks,» ütles president ajakirjanikele, lisades, et peaministri kohusetäitjal on uue kabineti kokkusaamiseks aega reedeni.

«Pellegrini peab looma stabiilse valitsuse, mille koosseis, eriti siseministri isik, suudaks rahustada pingelist õhkkonda meie ühiskonnas,» ütles president.

Pellegrini oli teinud Fico vasaktsentristliku SMER-SD, ungari vähemuse erakonna Most-Hid ja marurahvusliku Slovakkia Rahvuspartei (SNP) võimuliidu valitsuse koosseisus üksnes kosmeetilisi muudatusi ning ta esitas siseministriks tervishoiuministeeriumi ametniku Jozef Ráži, keda Kiska on kaudselt kritiseerinud liiga tihedate sidemete eest ametist lahkunud siseministri Robert Kaliňákiga.

Plakat Jan Kuciaki ja Martina Kusnirova nägudega.
Plakat Jan Kuciaki ja Martina Kusnirova nägudega. Foto: Ronald Zak/AP/Scanpix

Uus valitsus «peab suutma veenda avalikkust, et tagab sõltumatu ja erapooletu uurimise Ján Kuciaki ja Martina Kušnírová mõrva ja organiseeritud kuritegevust puudutavate kahtlustuste suhtes, millest mõrvatud ajakirjanik kirjutas», lausus president.

Uudisteportaalis aktuality.sk töötanud Kuciak ja tema kihlatu Martina Kušnírová leiti tapetuna 25. veebruaril oma kodust Veľká Mača linnas.

Kuciak käsitles viimases lõpetamata jäänud, kuid hiljem postuumselt avaldatud kirjutises poliitikute võimalikke sidemeid Itaalia äritegelastega, kes võivad olla seotud Calabria 'Ndrangheta maffiaga, mis väidetavalt tegutseb Slovakkia idaosas.

Kuciaki surma järel on Slovakkiat haaranud suurim protestilaine alates 1989. aasta kommunismivastasest sametrevolutsioonist toonases Tšehhoslovakkias.

Meeleavaldus Bratislavas.
Meeleavaldus Bratislavas. Foto: Vladimir Simicek/AFP/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles